Sokba került volna az ingatlan

2020.01.19. 12:29

Lemondott elővásárlási jogáról Baja

Lemondott elővásárlási jogáról egy száz négyzetméteres, Szentháromság téri lakás kapcsán a város, de ezután hasonló esetekben nem lesz ilyen kegyes az önkormányzat, ezt hangsúlyozta az eset kapcsán Hajdú Miklós alpolgármester.

Kubatovics Tamás

November végén tájékoztatták az önkormányzatot a lakás eladási szándékáról a tulajdonosok. Mivel a Szentháromság tér 11. védett műemléki ingatlan, ezért van a városnak elővásárlási joga. A 18,2 millió forintos üzletről azonban kiderült, hogy már hónapokkal korábban megköttetett és a vevő az ingatlan birtokában van. A városi vagyonhasznosító helyszíni szemlén állapította meg, hogy a vételár a leromlott műszaki állapotot tükrözte, az önkormányzatnak az üzletbe beavatkozva ezenfelül további jelentős összeget kellene megfizetnie, mert az új tulajdonos időközben felújította szerzeményét. Ezért aztán a 30 millió forintos értékhatárig döntésre jogosult pénzügyi bizottság úgy határozott, hogy a város nem él elővásárlási jogával.

Hajdú Miklós alpolgármester a bizottsági döntés apropóján a képviselők legutóbbi ülésén kiemelte: információik arról tanúskodtak, hogy vélhetően szándékos volt, hogy a jognyilatkozattal kapcsolatos kérés csak jóval az események után érkezett be a városházára. Szeretnék felhívni az érintettek figyelmét, hogy a hasonló esetek megismétlődését el kívánják kerülni. Nem értenek egyet ugyanis azzal a gyakorlattal, hogy az eladó, a vevő és a közvetítő ügyvéd így alakítsa a körülményeket az elővásárlási joggal terhelt ingatlan esetében, hasonló eljárásoknak a jövőben gátat fognak szabni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!