kecskemét

2020.01.18. 11:15

Kiadványokkal szeretnék növelni a pénzügyi tudatosságot

Tízszer mérjünk, egyszer vágjunk! – ez a mondás nemcsak a szabóra igaz, hanem a pénzügyeinkre is – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke annak kapcsán, hogy az ÁSZ a lakosság pénzügyi tudatosságának növelését célzó kampányba kezd a megyei kormányhivatalok ügyféltereiben.

Hraskó István

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Kovács Ernő kormánymegbízott

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

Hamarosan tájékoztató anyagokat, kiadványokat helyeznek ki a kormányablakok, járási hivatalok várótermeiben, kivetítőkön pedig rövid animációs filmeket vetítenek például arról, hogyan lehet tudatosan kezelni a pénzügyeinket, megtervezni egy család költségvetését és mikor szabad belevágni egy hitel vagy személyi kölcsön felvételébe. Mindez az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a megyei kormányhivatal megállapodása alapján történik, amelyet a Magyar Pénzügyi–Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) pénteki kecskeméti rendezvényén írt alá Domokos László, az ÁSZ és az MPGE elnöke, valamint Kovács Ernő megyei kormánymegbízott. Ez egyébként nem Kecskeméten történt először az országban, ugyanilyen együttműködés kezdődött már el Miskolcon, Debrecenben és Salgótarjánban is, és hasonlóak fogják követni más megyeszékhelyeken. Mint Domokos László hangsúlyozta: társadalmi felelősségvállalásuk jegyében tenniük kell azért, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek, a mindennapokban hasznosítható tudásra tegyenek szert.

– A lakosság azzal szembesült 2008-ban, hogy a fák sem nőnek az égig. Rengetegen több kockázatot vállaltak, mint amennyit előre tudtak látni. Több százezer család még mindig megsínyli az akkori döntéseket. Most az embereknek több pénze van, mégis, múlt év végén csúcsra futott a személyi kölcsönök felvétele – hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke, egyúttal meg is magyarázva programjuk motivációját.

Domokos László szerint akkor nevezhető valaki pénzügyileg tudatosnak, ha saját ismereteivel, tudásával, felkészültségével arányos pénzügyi kockázatokat, műveleteket vállal fel, és azokat jól megtervezi. Hitelkérelem benyújtása előtt mindenképpen érdemes készíteni háztartási-családi költségvetést, akár többéves előretekintéssel. Az ÁSZ elnöke azt is javasolja, hogy a kölcsön igénylése előtt pár hónapig már tegyünk félre a kalkulálható havi törlesztőrészleteknek megfelelő összeget, így látni lehet majd, a megmaradó jövedelemből hogyan jön ki a család.

– Hiába fegyelmezett egy ország költségvetése, a gazdasági szereplők hiába teremtenek munkahelyet, emelnek bért, ha a lakosság közben nem tud a pénzzel bánni. Az egész ország érdeke, hogy e téren építkezőbbek, megfontoltabbak legyenek az emberek, ezt szeretnénk előmozdítani. Tízszer mérjünk, egyszer vágjunk! – ez a mondás nemcsak a szabóra igaz, hanem a pénzügyeinkre is – jelentette ki Do­mokos László, hozzátéve: a reklámmentes tájékoztató kiadványokkal, kisfilmekkel egy-egy élethelyzetre kívánnak ötleteket adni, és segíteni a tájékozódásban, további elmélyülésben.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Kovács Ernő kormánymegbízott
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!