Bács-Kiskun

2018.03.05. 11:30

Felújításra és bérre több pénz kellene a vízközműnél

A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. területén­ 53 ellátott település családjai 853 millió forintnyi­ pénzt takarítottak meg a rezsicsökkentés következtében. Mátyus Zoltán ügyvezető igazgatót kérdeztük a tavalyi évről.

Barta Zsolt

A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. vezérigazgatója

Fotó: Barta Zsolt

– Milyen évet zárt tavaly a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft.?

– Árbevételünk 3 milliárd forint. Tavaly is veszteség nélkül zártuk az évet. Ezt úgy lehetett megvalósítani, hogy karbantartási munkák maradnak el és a felújítások is csak a hibaelhárításhoz kapcsolódnak. Közel 50 milliárd forintnyi víziközművagyont kezelünk, de sajnos a díjakban képződött amortizációnak megfelelő mértékű felújítási forrás nem éri el az évi 30 millió forintot. Terveink vannak, de nem keletkezik a felújításhoz szükséges forrás.

– Milyen évet terveznek az idén?

– Sajnos ebben az évben veszteséggel tudunk csak kalkulálni, mert olyan pluszterhek léptek fel, amelyeket már képtelenség kigazdálkodni. Ilyen például, hogy 20 százalékkal január elsejétől megemelkedett a villamos energia díja és ez nálunk komoly kiadási tétel.

– A kiskőrösi térségben hány kilométernyi vezetékrekonstrukciót valósítanak meg az idén? Mennyi lenne az optimális?

– A felújítási keretünk településenként 2-10 db bekötő­vezeték cseréjére elegendő. Ennek sokszorosát kellene megvalósítani ahhoz, hogy csökkentsük a hálózati veszteséget, illetve orvosolni tudjunk vízminőséggel kapcsolatos lakossági panaszokat. Fővezeték rekonstrukcióját nem tudunk megvalósítani. Úgy 30 millió Ft-ból kell mind az 53 település esetében gazdálkodnunk. Ennek legalább a tízszerese kellene évente.

– Ha máról holnapra az összes rossz állapotban lévő csőrendszert fel lehetne újítani, akkor hány m3 víz elfolyását lehetne megakadályozni?

– Nehéz megbecsülni, mert a közel 30 százalékos veszteség nem mind az elfolyásokból tevődik össze (mérőpontatlanságok, vízlopások, technológiai veszteség), de véleményem szerint úgy kb 1,5-2 millió m3. Elfolyás a legkorszerűbb vezetékeken is előfordul. Az újabb, modernebb anyagú hálózatokon 10% alatti a veszteség, a régi hálózatokon sajnos 40 százalék is előfordul.

– Mennyi vezetékadót fizet a cég az államnak?

– Háromszázmillió forint felett.

Mátyus Zoltán vezérigazgató egy uniós beruházás során elkészült víztisztító berendezésnél

– Tavaly volt-e vízlopás?

– Ettől az évtől kezdve felállítottunk egy ellenőrzőcsoportot, akiknek az a feladatuk, hogy az efféle visszaéléseket kiszúrják. Társaságunknál egyébként létezik egy ösztönzőrendszer, hogy az a munkatársunk, aki visszaélést tár fel, vagy tudomásunkra hoz, javadalmazásban részesül. Évente 15-20 estet találtunk eddig, ezért is hoztuk létre a különálló csoportot. A módszerekről nem szeretnék beszélni, ezzel nem kívánok tippeket adni.

– Béremelés várható?

– Sajnos, mi, önkormányzati tulajdonú vízművek nem részesülünk abban a 3 éves béremelési programban, melyben az egyébként ugyan azt a munkát ellátó, állami tulajdonú vízműtársaságoknál dolgozó kollégák. Mi ebben az évben hétszázalékos béremelést tudtunk megvalósítani. Ez kevés és ezt érezzük is a munkaerőpiacon, mivel lassan, de folyamatos az elvándorlás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!