Tündérszépek 2024

2024.04.14. 17:27

Vitaminokkal a szép hajért, bőrért és körömért

Hajunk, körmünk, bőrünk egészségét rengeteg tényező befolyásolja, például a táplálkozás minősége, hiszen az egészséges étrend számos jótékony vitaminnal segíti szervezetünket. Viszont emellett is felmerülhet a kérdés: szükséges-e további vitaminokat szedni? Ebben segítenek Dormánné Szabó Brigitta dietetikus tanácsai.

Orosz Fanni Flóra

A dietetikus mindenekelőtt felhívta a figyelmet a változatos, kiegyensúlyozott étrendre, mely tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, illetve vitaminokat és ásványianyagokat. A vitaminszükségletet meghatározza az életkor, a nem, a fizikai aktivitás, az életvitel, illetve szükség lehet vitaminpótlásra betegségek után is. Megkülönböztetünk zsírban és vízben óldódó vitaminokat.

tündérszépek, vitamin, bőr,
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

  

Zsírban oldódó vitaminok közé tartozik:  

A, D, E, K-vitamin. Ezeket ajánlott az étkezés közben fogyasztani, főként a zsírtartalmú étkezéseknél, hiszen ez segíti a felszívódást.  

A-vitamin: Szükséges a bőr épségéhez, véd a fertőzések ellen. Ajánlott beviteli mennyiség 800-1000 mikrogramm. Megtalálható májban, tojássárgájában, tejtermékekben, margarinokban, illetve az elővitaminja a béta-karotin megtalálható a mélysárga és mélyzöld növényekben. 

D-vitamin: Elővitaminból a bőrben napsugárzás hatására képződik, fontos szerepet játszik a csontrendszer fejlődésében. Napi ajánlott mennyiség 5-10 mikrogramm. Megtalálható halmájban, májban, belsőségekben, tojássárgájában. Kiemelt bevitel (felnőtteknek 2000 nemzetközi egység) ajánlott októbertől márciusig, amikor csökken a napsütéses órák száma.  

E-vitamin: Fontos antioxidáns, szerepet játszik a szervezetben keletkezett káros anyagok megkötésében. Ajánlott napi mennyiség 8-12 mikrogramm. Forrásai a növényi olajok.  

K-vitamin: Részt vesz a véralvadásban. Ajánlott napi mennyiség 50-70 mikrogramm. Megtalálható a káposztafélékben, a sötétzöld levelű zöldségekben, tejtermékekben. 

Az A-vitamin hasznosulását segíti az E-vitamin egyidejű bevitele. A D-vitamin hasznosulását segíti a kalcium egyidejű bevitele, mely ásványianyag részt vesz a csontozat, izomzat felépítésében, működésében. Ugyanakkor a kalciummal egyidejűleg nem ajánlott a magnézium (zöldségekben, húsokban, gabonafélékben található) fogyasztása.  

Vízben oldódó vitaminok közé tartozik: 

C-vitamin: Részt vesz a véredények és a fogíny épségének fenntartásában, az immunrendszer erősítésében és a kollagén képzésében. Napi ajánlott mennyiség 60-100 milligramm. Megtalálható friss zöldségekben és gyümölcsökben. 

B-vitamin komplex: Brigitta kiemelte a B2-vitamint, amely szerepet játszik a haj, a bőr és a köröm ápolásában. Napi ajánlott mennyiség 1,6 milligramm. Forrásai a gabonafélék, tejtermékek, olajos magvak és a húsok. Fontos továbbá a B3-vitamin is, melyből naponta javallott 18 milligrammot bevinni. Ez megtalálható a húsokban, halakban, hüvelyesekben. A haj és köröm erősítésében segít továbbá a biotin is, melynek forrásai például a tojás és az élesztő. 

A dietetikus azt javasolja, hogy a megfázásos, téli időszakban fogyasszunk multivitamin készítményeket is, melyeket elsősorban az étkezés előtt érdemes bevinni.  

Megemlítette továbbá az antioxidánsok szerepét is, melyek részt vesznek a szervezeteben keletkező szabadgyökök semlegesítésében. Megtalálhatók például bogyós gyümölcsökben, melyek hatékonyan erősítik az immunrendszert. 

Jelentkezz a Tündérszépek 2024 versenyre!

Idén ötödik alkalommal indította útjára a Mediaworks Hungary Zrt. a Tündérszépek országos szépségversenyt, amelyre már jelentkezhetnek a Bács-Kiskun vármegyében élő, itt született vagy itt tanuló hölgyek.

Saját portfólióval is lehet jelentkezni, de profi fotóssal el is készítjük első saját fotósorozatát annak, aki ezt kéri. Bács-Kiskun vármegye szépségei Csongrád-Csanád, valamint Békés vármegye hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért. A regionális előválogató április 8-án indul. NEVEZZ MIELŐBB, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. A zsűrizés a jelentkezéssel együtt indul!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!