Tündérszépek 2024

2024.04.21. 06:50

Mutatjuk a tökéletes étrend szabályait!

A Tündérszépek számára talán különösen fontos, hogy a lehető legjobb formájukban szerepelhessenek, ezért cikkünkben összegyűjtöttük a bomba forma egyik alapvető feltételét, vagyis a megfelelő étrend, a helyes táplálkozás szabályait.

Orosz Fanni Flóra

Az egészségünk fenntartása érdekében kiemelt jelentőségű a kiegyensúlyozott táplálkozás. De, hogy mit is jelent ez pontosan? Miből mennyit szabad vagy érdemes fogyasztani? Ebben nyújtott szakmai segítséget Dormánné Szabó Brigitta dietetikus.

étrend, táplálkozás, egészség
Mutatjuk a tökéletes étrend szabályait!
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Röviden-tömören a megfelelő táplálkozás titka a változatosságban és az élelmiszerek minőségében rejlik, illetve nem utolsó sorban fontos a mennyiség is. Ideálisan naponta öt alkalommal kellene enni, mindig kisebb mennyiséget, ami segíti az emésztőrendszer működését és egyenletes vércukorszintet is biztosít.

Az étrendünk összeállításában segítséget nyújt az okostányér, a magyar táplálkozási ajánlás, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége állított össze.

Miből mennyit?

  • Fogyasszunk naponta öt adag zöldséget, gyümölcsöt, melyekből legjobb választás lehet az idényjellegű, hazai termék. Érdemes napi egyszer friss, nyers formában is fogyasztani. Sokak kedvence, a burgonya viszont nem számít bele ebbe az előírt adagba, ugyanis abból legfeljebb kétnaponta javallott. Ajánlott hetente legalább egy alkalommal szárazhüvelyesek fogyasztása is. Hetente ajánlott 2-3 alkalommal kis maréknyi sótlan olajos magvak fogyasztása is.
  • Ami a gabonaféléket illeti, naponta három alkalommal javallott, melyből minimum egyszer a teljes kiőrlésű fajtát válasszuk. Ezek lehetnek különböző pékáruk, köretek közül ide tartozik például a rizs és a tészta, de a reggeliknél kedvelt gabonapehely, müzli és granola is kis mértékben jó választás lehet. A köretekből érdemes magas rosttartalmú terméket választani: például barna rizs, köles, hajdina.
  • Minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét. Ide tartoznak az állati eredetű fehérjék: a hús, a húskészítmények, a tojás, a hal, a tej és a tejtermék. Húsokból érdemes a sovány készítményeket választani, heti egyszer halat, vörös húsból pedig hetente legfeljebb 350-500 gramm fogyasztása javasolt. Ugyanakkor hetente legalább egyszer érdemes böjtölni is, vagyis minden héten legyen egy húsmentes nap.
  • A teljes értékű étrendhez tartoznak a tejtermékek is, melyből naponta fél liter tejet, vagy ennek megfelelő kalcium tartalmú terméket érdemes bevezetni, tojásból pedig hetente maximum négy darab javasolt.
  • A szilárd táplálékon túl természetes figyelni kell a folyadékbevitelre is. Az ajánlott napi folyadékmennyiség nyolc pohárnyi, melyből legalább öt pohár tiszta víz legyen, emellett fogyasztható frissen préselt gyümölcs vagy zöldséglé és tea.

Jelentkezz a Tündérszépek 2024 versenyre!

Idén ötödik alkalommal indította útjára a Mediaworks Hungary Zrt. a Tündérszépek országos szépségversenyt, amelyre már jelentkezhetnek a Bács-Kiskun vármegyében élő, itt született vagy itt tanuló hölgyek.

Saját portfólióval is lehet jelentkezni, de profi fotóssal el is készítjük első saját fotósorozatát annak, aki ezt kéri. Bács-Kiskun vármegye szépségei Csongrád-Csanád, valamint Békés vármegye hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért. A regionális előválogató április 8-án indul. NEVEZZ MIELŐBB, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. A zsűrizés a jelentkezéssel együtt indul!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!