Kígyósi Csárda

2022.02.03. 06:50

A Magyarország étele verseny döntőjébe kerültek a soltszentimrei szakácsok

Sikeresen vette az első akadályt a Magyarország étele 2022 szakácsverseny középdöntőjében a soltszentimrei Balog Martin és Pető Mátyás, a Kígyósi Csárda két szakácsa. A két fiatalember szürkemarha-húsból készült ételével bejutott a legjobbak közé.

Gulyás Sándor

Pető Mátyás (balról) és Balog Martin

Forrás: Gulyás Sándor

Ötödik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, a Nemzeti Élelmiszer-lánc-biztonsági Hivatal szakmai partnerségével. A rangos szakmai megmérettetésre négy ország harmincegy csapata jelentkezett, közöttük a Kígyósi Csárda két szakácsa, Balog Martin konyhafőnök és Pető Mátyás. 

– Tavaly vettem részt első alkalommal a Magyarország étele versenyben, ahol az előkelő harmadik helyet sikerült megszerezni a vadhúsból készült gimesi muflon­gerincfilé nevű étellel. Idén a szürkemarha-hús került terítékre. Négy óra alatt, a meghatározott alapanyagokból és mennyiségből húsz adagot kellett előállítanunk, ebből nyolc adagot kitálalnunk az előre elkészített tányérra. A fennmaradó mennyiséget pedig úgymond falatkánként szervíroztuk a vendégek számára. 

Az étel megválasztása és összeállítása mellett nagy hangsúlyt fektettünk a megjelenésre, tálalásra. 

Napok teltek el a tervezéssel, hónapok a felkészüléssel, a megfelelő ízek kikísérletezésével. Mindenben az egyediségre törekedtünk, így még a szilikonformát is magunk készítettük el – sorolta Balog Martin. 

Martin partnerének idén egykori tanítványát és kollégáját, Pető Mátyást kérte fel. – Gyermekkorom óta vonzott a szakácskodás. Négyéves sem voltam, mikor már a konyhában szorgoskodtam édesanyám mellett. Az általános iskola elvégzése után nem volt kérdés, hogy milyen pályát válasszak magamnak. A kecskeméti Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola elvégzését követően a Kígyósi Csárdába kerültem. A szakmát Varga Károly világbajnok mesterszakács és Balog Martin szerettették meg velem. Több helyen kipróbáltam maga, dolgoztam Ausztriában is, hazatérve tanulóéveim színhelyén találtam meg számításomat – fogalmazott Pető Mátyás. 

A két fiatalember gyorsan megtalálta a közös hangot, aminek a hétvégén megtartott versenyen meg is lett az eredménye.

Szürkemarha-hús­ból készült ételkülönlegességüket a neves szakemberekből álló zsűri olyannyira jónak találta, hogy a Balog Martin–Pető Mátyás páros bekerült a legjobb tizenkét csapat közé. 

– Szponzorainknak köszönhetően mindenünk megvolt a zavartalan felkészüléshez, amit októberben kezdtünk el. Célunk, hogy az idén túlszárnyaljuk a tavalyi eredményt, ezúttal már a fődíjért szállunk versenybe. Az ízek és a formák tökéletesítésére alig másfél hónapunk maradt, mivel a verseny döntőjére március 19-én kerül sor Felcsúton – tette hozzá Balog Martin. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!