Esélyegyenlőség

2022.10.09. 16:17

Novák Katalin fogyatékossággal élő sportolókkal futott maratont

A köztársasági elnök négyes váltóban, fogyatékossággal élő sportolókkal párban futva teljesítette vasárnap a 37. Spar Budapest Maraton távját.

MTI

Novák Katalin köztársasági elnök (j) és Lengyel Zsófia látássérült sportoló a 37. SPAR Budapest Maraton Fesztivál váltóversenyének résztvevői a Népfürdő utcában 2022. október 9-én

Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

Novák Katalin a közmédiának nyilatkozva azt mondta, küldetésének tekinti, hogy megmutassa, ép és sérült emberek, sportolók, futók együtt mire képesek.

A köztársasági elnök Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszóval, Szente Vajk színész-rendezővel és Lévay Viktória színésszel váltóban teljesítette a távot, párban futva Boronkay Péter, László Attila, Lengyel Zsófia és Juhász Attila fogyatékossággal élő sportolókkal.

Novák Katalin a közmédiának úgy fogalmazott, Zsófinak szüksége volt az ő szemére, neki pedig Zsófi lelkére és támogatására végig az úton.

Boronkay Péter a legeredményesebb hazai paratriatlonista, tízszeres világbajnok, hatszoros Európa-bajnok, születése óta végtaghiánnyal él.

László Attila sportbíró volt a Hungaroringen, négy évvel ezelőtt megsérült egy verseny során, ezért térdtől lefelé amputálni kellett az egyik lábát, azóta lábprotézise van. A balesete ellenére továbbra is szenvedélye az autóversenyzés, a gokart, a kerékpározás és a futás.

Lengyel Zsófiának kisgyermekként derült ki szembetegsége. Kezdetben százméteres sprinter volt, országos bajnoki címeket szerzett ebben a számban. 2013-ban kezdett triatlonozni, 2016-tól parakerékpározni, hat évig volt válogatott sportoló a két sportágban.

Juhász Attila születésekor agyvérzést kapott és lyukas volt a tüdeje, többször élesztették újra, mindennek következtében a baloldalára lebénult. 2017 óta fut, többször teljesítette az Ultrabalatont, részt vett a Roma di maraton elnevezésű versenyen és terepversenyeken is gyakran elindul.

Szemerei Levente és Csillag Eszter nyerte a 37. Spar Budapest Maratont vasárnap

A viadal honlapja alapján Szemerei 2:21:44, míg Csillag 2:59:16 óra alatt teljesítette a 42,195 kilométert.

A férfiaknál az ír Derek Crammond 2:29:57-tel lett második, míg Kaposi Benedek 2:32:43-mal a harmadik. A nőknél Bátai Réka (3:01:04) volt a második, és Garai Ágnes Szonja (3:04:59) a harmadik.

A 30 kilométeres távon a férfiaknál a finn Aki Nummela (1:40:25 óra), a nőknél Claire Walton (2:09:50) volt a leggyorsabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!