Járvány

2020.01.30. 18:20

Márton Anita: elvették tőlünk azt, amire készültünk

Márton Anita nem örül, hogy elhalasztják a márciusra tervezett fedettpályás atlétikai világbajnokságot, az olimpiai bronzérmes súlylökő így a vb helyett a téli dobó Európa Kupára készül.

Hungary's Anita Marton competes in the women's shot put final event at the 2018 IAAF World Indoor Athletics Championships at the Arena in Birmingham on March 2, 2018. (Photo by Ben STANSALL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ben Stansall

„Nem örültem a hírnek egyáltalán, mert szerettem volna rendesen felkészülni a fedettpályás világbajnokságra” – nyilatkozott Márton Anita. Hozzátette: mivel tavaly későn, szeptember végén rendezték a szabadtéri világbajnokságot Dohában, ezért kevesebb idő jutott pihenésre a fedett idény előtt.

„Keményen végigdolgoztuk az elmúlt három hónapot, kis túlzással a semmiért, de legalábbis, amire leginkább készültünk, azt elvették tőlünk”

- fogalmazott a versenyző, aki címvédőként várta a vb-t. Tréfásan megjegyezte, a halasztás jó oldala, hogy így három évig marad címvédő...

Az új helyzetben a vb helyett a március 21-22-én sorra kerülő téli dobó Európa Kupa lesz számára az év eleji fő verseny, amelyen eredetileg nem indult volna.

„Úgy döntöttünk, hogy ne menjen kárba a felkészülés, részt veszek a téli dobó EK-n Portugáliában. Bár a presztízse közelébe se férhet egy vb-ének, de ott próbálok majd egy jó eredményt elérni.

Ez a tavasszal kezdődő meghívásos versenyek miatt is fontos, mert a téli eredményeket is figyelembe véve döntenek az indulókról, például egy Gyémánt Liga-viadalon, ahol nyolcan léphetnek dobókörbe” – mondta a 31 éves atléta.

Márton Anita jelenleg Győrben edzőtáborozik, ahol versenykörülmények között készülhet, és a következő négy hétben minden szombaton lesz versenye.

A fedettpályás vb-re öt-hat fős csapattal számolt a magyar szövetség, Márton Anita mellett van indulási szintje a távolugró Nguyen Anasztáziának, és három gátasnak, Szűcs Valdónak, Kerekes Grétának és Kozák Lucának.

A szervezők szerdai bejelentése szerint elővigyázatosságból döntöttek úgy, hogy a kínai koronavírus terjedése miatt az eredetileg március 13-15-re tervezett vb-t egy évvel elhalasztják, mivel Nancsing csak mintegy 530 kilométerre fekszik a járvány gócpontjától, Vuhantól.

Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség tanácsnak tagja szerint a halasztás az egyetlen döntés, amely a sportág érdekeit szolgálja.

„Hosszú hetek óta vizsgálja a nemzetközi szövetség, miként tudják megrendezni a fedett vb-t, és az egész világon azt vizsgálják, mennyire veszélyes a koronavírus.

Nincs az az emberélet, ami ér annyit, hogy ezt bármilyen módon megszervezzék. Támogatom a döntést, mert bár nagyon sok mindenkinek fájdalmas, de ha sok szempontból megvizsgáljuk, akkor ez volt az ésszerű döntés”

- nyilatkozott a budapesti vb-pályázat ügyvezető igazgatója az M1 csatornán csütörtökön.

Hozzátette, a hosszabb pihenés, meghosszabbított alapozó időszak, a több felkészülési lehetőség miatt profitálni is lehet a halasztásból, és aki versenyezni akar, annak lesz rá lehetősége különböző ausztrál nemzetközi viadalokon.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!