músz

2018.03.30. 18:21

Megalakult az Olimpiai Bajnokok Testülete

Megalakult a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) Olimpiai Bajnokok Testülete (OBT) - jelentette be az alakuló ülést követően Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke péntek délután Debrecenben.

Debrecen, 2018. március 30. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója (b), Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó (b2), Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, olimpiai bajnok és kétszeres Európa-bajnok úszó (b3), Risztov Éva olimpiai bajnok, hatszoros rövid pályás Európa-bajnok úszó (b4), Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke (b5), Szabó József olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó (j5), Darnyi Tamás négyszeres olimpiai, négyszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnok úszó (j4), Kovács Ágnes olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok úszó (j3), Rózsa Norbert olimpiai és világbajnok úszó (j2), Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidõsport Szövetség elnöke (j) az úszó Olimpiai Bajnokok Testületének megalakulása elõtt Debrecenben 2018. március 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

A sportvezető örömmel nyugtázta, hogy az úszó olimpiai bajnokok többsége az első hívó szóra jelezte részvételi szándékát.

Wladár Sándornak – mint rögtönzött sajtótájékoztatóján kifejtette – régi terve volt, hogy vonják be a magyar úszóéletbe „a régi olimpiai bajnokainkat, hisz náluk autentikusabb személyek nincsenek”.

Az elnök szerint

az OBT egyfajta véleményező testület lesz, bevonják a MÚSZ döntéshozatalaiba, és önálló kezdeményezéseket is várnak tőle.

Az évente 2-3-szor ülésező OBT elnökévé nyílt szavazással, egyhangúlag Risztov Évát, London (2012) olimpiai bajnokát választották. A testület alapító tagjai: Czene Attila, Darnyi Tamás, Gyurta Dániel, Kovács Ágnes, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Szabó József, Székely Éva és Wladár Sándor.

„Az olimpiai bajnokok tudják igazán, mi vezet a sikerhez, mi a szenvedés, hogy a könny, a harcos napok, a nehéz élet hozza meg azt az eredményt, ami aztán a dobogó tetején állva aranyba öntve ölt testet. Az olimpiai érem ott van mindig a szívünk mellett.” – fogalmazott Wladár Sándor, Moszkva (1980) olimpiai bajnoka.

Elmondta azt is: szeretné „kőbe vésni” az OBT létét, és a szövetség SZMSZ-ében, vagy alapszabályában rögzíteni, „amíg van Magyar Úszó Szövetség, addig lesz Olimpiai Bajnokok Testülete is”.

Az elnök jelezte: Székely Éva korára tekintettel – jövő kedden lesz 91 éves – nem tudott részt venni a debreceni alakuló ülésen.

Két olyan úszó olimpiai bajnok van, aki üdvözli a testület megalakulását, de még gondolkodik a belépésen. Egerszegi Krisztina a nagypénteki elfoglaltságai miatt nem volt jelen Debrecenben, de Wladár Sándor reméli, hamarosan igent fog mondani a testületi tagságra, míg Hosszú Katinka – Wladár megfogalmazása szerint – „még átgondolja ezt a helyzetet”.

Borítókép: az úszó Olimpiai Bajnokok Testületének tagjai Debrecenben 2018. március 30-án.

MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában