A cél az olimpia

2018.02.06. 18:48

Kiemelt sportág lett a karate

Ezt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár jelentette be a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) tavalyi évet értékelő és az idei esztendőt megnyitó keddi rendezvényén, amelyen a 2017-es sikerek részeseit is díjazták.

Eger, 2017. október 8. Mihalik Csaba (b) a 25. SKDUN Shotokan karate világbajnokságon az egri Kemény Ferenc Sportcsarnokban 2017. október 8-án. MTI Fotó: Komka Péter

A magyar karate nagyon eredményes évet zárt 2017-ben – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Tünde. Hozzátette: a sportág hazai képviselői teljesítményükkel eddig is felhívták magukra a világ figyelmét, és látni lehet, hogy az évről évre növekvő eredmények mit jelentenek akár fejlesztésekben, akár a támogatási összegekben.

„A karate eddigi kiemelkedő teljesítményének köszönhetően kivívta a lehetőséget, hogy a kiemelt sportágak körébe kerüljön, így a szövetség mostantól a kiemelt sportágfejlesztési támogatás segítségével folytathatja a korábbi évek kiváló munkáját” – mondta az államtitkár, emlékeztetve rá, hogy a karate 2020-ban Tokióban először szerepel az olimpián, a szakszövetség célja pedig, hogy magyar karatés is induljon az ötkarikás tornán.

Mészáros János, az MKSZ elnöke megjegyezte: a 2013-ban nagy sikerrel megrendezett budapesti Európa-bajnokság óta minden évben történt jelentős előrelépés a sportág háza táján, és reméli, hogy ez a folyamat kitart a tokiói olimpiát követően is. Megemlítette, hogy elindult a szakedzőképzés, a karate pedig a testnevelésórák keretében bekerült a közoktatásba. Arra is kitért, hogy a szövetség megpályázza a 2022-es világbajnokság megrendezését.

Az évértékelőn díjazták a tavaly a sportág legrangosabb versenyein – a világjátékokon, a felnőtt Európa-bajnokságon, a korosztályos vb-n és Eb-n, az egyetemi Eb-n, illetve a világkupákon – kimagasló eredményt elért sportolókat és edzőiket. Az eseményen jelen volt a hétvégi, Szocsiban megrendezett korosztályos Európa-bajnokságon az U21-esek között ezüstérmet nyert Tamás Ferdinánd és Czagány Dóra, valamint a juniorok mezőnyében bronzérmet szerzett Nguyen Hoang An.

Borítóképünk illusztráció. A felvétel  az egri Kemény Ferenc Sportcsarnokban megrendezett 25. SKDUN Shotokan karate világbajnokságonkészült 2017. október 8-án, rajta Mihalik Csabával (b).

MTI Fotó: Komka Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában