sportdiplomáciai siker

2018.02.26. 12:24

Csányi Sándort a FIFA alelnökévé választották

Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetőjét választották a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) alelnökévé a kontinentális szervezet (UEFA) Pozsonyban zajló kongresszusán.

Budapest, 2016. szeptember 13. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke beszél az alapítvány sajtótájékoztatóján a Pesti Vigadóban 2016. szeptember 13-án. Idén a Prima Primissima-díj tíz kategóriájának harminc jelöltje összesen 250 millió forintot kap. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint az Ángel María Villar tavaly nyári távozása után megüresedett posztra – korrupció gyanújával tartóztatták le a spanyol sportvezetőt – az UEFA tagsága tehetett javaslatot, s

az 55 tagállam egyhangúlag Csányi Sándort kérte fel a pozíció betöltésére.

A jelölés után a FIFA jogosultsági eljárást indított, amely mindent rendben lévőnek talált Csányi Sándor személyét illetően, így a nemzetközi szövetség nyári, moszkvai kongresszusán hivatalosan is kinevezheti a FIFA alelnökének a magyar sportvezetőt.

„Fontos, hogy a tendencia – mely szerint a nagyok még nagyobbá válhatnak, a kisebbek pedig aránytalanul lemaradnak klub- és válogatott szinten is – megforduljon.

Azért is dolgozni fogok, hogy a jó szabályozás eredményeként a fiatal játékosok több lehetőséghez jussanak, és hogy a szabadidős és a női futball erősödjön a világ minden táján” – idézte az mlsz.hu Csányi Sándort, aki még megválasztása előtt nyilatkozott.

Ahogyan a honlap fogalmaz, azzal, hogy az MLSZ első embere az UEFA és a FIFA vezető testületének is tagja, példátlan sportdiplomáciai eredményt ért el. A végrehajtó bizottsági és a FIFA-tanács tagság mellett Csányi Sándor vezeti az UEFA nemzeti válogatottak versenyeztetési bizottságát és tagja az UEFA pénzügyi bizottságnak is.

Korábban Barcs Sándor töltötte be a FIFA alelnöki tisztségét 1972-től, mikor megbízott UEFA-elnökként automatikusan megkapta az alelnöki pozíciót, ám Csányi Sándor az első olyan magyar sportdiplomata, aki választás után szerezte meg ezt a befolyásos tisztséget.

Borítókép: Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke beszél az alapítvány sajtótájékoztatóján a Pesti Vigadóban 2016. szeptember 13-án. 

MTI Fotó / Mohai Balázs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában