Kiállításmegnyitó

2024.02.20. 23:10

Munkácsy Mihály úgy vált világhírű művésszé, hogy közben megmaradt igaz magyarnak

Munkácsy Mihály úgy vált világhírű művésszé, hogy közben megmaradt igaz magyarnak - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára kedden Békéscsabán.

MW

A Munkácsy 180 emlékév és a Hazafias festészet a négyzeten című kiállítás megnyitója Békéscsabán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Závogyán Magdolna a Munkácsy 180 emlékév és a Hazafias festészet a négyzeten - Munkácsy Mihály Honfoglalása című kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott: Munkácsy a legnagyobb magyar festőként él a köztudatban, és már életében legendává vált.

Hozzátette: 

Munkácsy európai, keresztény és magyar polgár volt, aki kivételes tehetséget kapott a teremtőtől, amelyhez társult alkotói fegyelem, vasakarat és áldozatra kész lelki, fizikai, valamint szellemi munka.

Az államtitkár azt mondta, hogy a festőművész szilárd identitással mutatta meg ragyogó tehetségét, nemzetének dicsőséget szerezve kápráztatta el az egész világot. Megismerése és megismertetése az utókor feladata, hiszen Munkácsy Mihály sikeres, de egyben tragikus élete még sok titkot rejteget - fűzte hozzá.

Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, 

náluk van a festőművész legnagyobb gyűjteménye, és úgy véli, sikerült tartalommal megtölteni az emlékévet. 

Békéscsaba Munkácsy városa - hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotásáról elmondta, ez a kép jelentette számára a legnagyobb kihívást, majdnem négy évig dolgozott rajta. Hozzátette, az eredeti festmény a Parlamentben található, de a kiállításon megtekinthető az alkotás Szegedről érkezett feles méretű szénvázlata.

Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából egész éves ünnepségsorozatot szervez a békéscsabai önkormányzat és a Munkácsy-negyed kulturális intézményei.

Az október 27-ig megtekinthető kiállításon bemutatott műtárgyakat a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a békéscsabai intézmény saját anyagából válogatták.

A megnyitón köszöntötték a Munkácsy 180 torta pályázat nyertesét is. Idén Urbán Csilla Bitüm fantázianevű kreációja lett a Munkácsy-torta. A manduláspiskóta alapú süteményben a festő kedvenc gyümölcse, az alma is nagy szerepet kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában