Zene és építészet

2023.10.16. 10:44

Október 20-án kezdődik a Héttorony Fesztivál

Építészeti programokkal, koncertekkel, kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket a határokon átívelő Héttorony Fesztivál a kultikus Makovecz-épületekben, a már megszokott és új helyszíneken is a Fonó Budai Zeneház és a Kultúrpart szervezésében október 20. és november 20. között.

MW

Jelenet a Duna Mûvészegyüttes Héttorony - Makovecz Imre emlékére címû elõadásán a 17. Magyar Táncfesztiválon a Gyõri Nemzeti Színházban 2022. június 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A szervezők közleménye szerint az eseménysorozat két egymástól távoli, határon túli településen, Lendván és Csíkszeredán indul, de Kolozsváron, Mátészalkán, Pakson, Makón, Mezőkövesden és Budapesten is találnak programokat az érdeklődők.

A fesztivál nyitónapján Csíkszeredában, a Millenniumi templomban a Halmos Béla örökségét bemutató kiállítást ifjabb Csoóri Sándor nyitja meg, majd este a Dresch Vonós Quartet lép színpadra. Szintén az október 20-i nyitónapon a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központban elhelyezik Makovecz vándoroszlopát, majd Básits Branka és Wertetics Szlobodán ad koncertet a muravidéki városban - olvasható az összegzésben.

Az igényes szórakoztatás mellett azt is fontosnak tartjuk, hogy a népzene és világzene hazai és külföldi csúcsteljesítményei eljussanak vidékre és a szomszédos országok magyarságához, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára, és lelki gyökereinkre ráirányítsuk a figyelmet

 - idézi a közlemény Kiss Ferencet, a Héttorony Fesztivál művészeti vezetőjét.

A tájékoztatás szerint a fesztiválon fellép többek között Szokolay Dongó Balázs, a Triolina Folk, Lisztes Jenő és Balogh Kálmán, Szabó Dániel, Paár Julcsi és a Sarjú Banda is. A fesztivál egyik kiemelt programját, a Muzsikás együttes jubileumi, 50. születésnapi koncertjét október 27-én, a paksi Makovecz-templomban hallhatja majd a közönség.

Október 21-én a kolozsvári Törökvágási református templomban Szokolay Dongó Balázs grafikáiból és Tóthfalusi Gábor építészeti munkáiból nyílik kiállítás. Október 22-én Mátészalkán a Képes Kávéházban "a pajtától a palotáig" című építészeti kerekasztal-beszélgetésen Horváth László fesztiváligazgató vendége Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Kossuth-díjas építész lesz - olvasható a közleményben.

Október 28-án a makói Hagymaházban Makovecz Imre családi házait bemutató építészeti tárlat nyílik. November 15-én a budapesti Makovecz Központ és Archívumban mutatják be Keserü Katalin Makovecz Imre: Kísérletek - épületek. Az 1960-70-es évek című tanulmánykötetét. Az eseményen közreműködik Harmath Judit mozdulatművész - írják.

A fesztivál november 20-án a Hagyományok Házában ér véget, a gálán fellép a Magyar Állami Népi Együttes és a Pro Musica Leánykar, Szarvas József színművész közreműködésével - olvasható a közleményben.

Bővebb információk a programokról a www.hettoronyfersztival.hu weboldalon, valamint a fesztivál közösségi oldalain találhatók - áll az összegzésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!