Könnyűzenei versfeldolgozás

2023.02.10. 11:48

Összművészeti előadás készül Petőfiről középiskolásoknak (videó)

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére kilenc népszerű könnyűzenei előadó készített zenei feldolgozást egy-egy Petőfi-versből a költő születésének bicentenáriuma alkalmából.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszél a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című zenés, irodalmi előadást beharangozó rendezvényen a Kertész Imre Intézetben 2023. február 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás mellett prózai szövegeken keresztül Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem ereje, valamint a költő alakja elevenedik meg a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című zenés, irodalmi előadásban, amelynek ősbemutatója március 15-én lesz Budapesten, a Hagyományok Házában.

Az ősbemutató után a produkció ingyenes, országjáró körútra indul a Petőfi 200 - Közös jó a szabadság című programsorozat keretében - hangsúlyozta Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatója az előadást beharangozó sajtótájékoztatón.

A főigazgató kifejtette, hogy az alapítvány felkérésére kilenc népszerű könnyűzenei előadó készített zenei feldolgozást egy-egy Petőfi-versből a költő születésének bicentenáriuma alkalmából. A darab szövegkönyvét - Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával - Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta, a produkció Káel Csaba rendezésében lesz látható - mondta Schmidt Mária, kiemelve: az előadás várhatóan sodró és meggyőző lesz, és elsősorban középiskolás, valamint felső tagozatos általános iskolás diákoknak készül.

UGRON Zsolna
Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója, a Szabadság, szerelem  Petőfi 200 című darab író-dramaturgja beszél, mellette a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című zenés, irodalmi előadás közreműködői a beharangozó rendezvényen a Kertész Imre Intézetben 2023. február 9-én
Fotós: Kovács Attila / Forrás: MTI

Schmidt Mária emlékeztetett arra, hogy a Kertész Imre Intézet a névadó mellett Pilinszky János, Petri György, Sziveri János és Arthur Koestler hagyatékát is gondozza. Olyan életművekkel foglalkoznak, amelyeknek a szabadság áll a középpontjukban, úgy ahogy Petőfinél, aki a szabadság elkötelezettje volt. Mint mondta, az alapítvány 2009-ben Petőfi-díjat is alapított, amelyet minden évben egy arra érdemes embernek ítélnek oda.

Petőfi közös ügy, az is közös ügy, hogy méltóképpen emlékezzünk rá

 - fogalmazott Schmidt Mária, kiemelve: fontos, hogy az újabb és újabb generációk is megértsék költészetét.

A Kertész Imre Intézet közleménye szerint a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című produkcióban megjelennek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korában felerősödött értékek: a szabadság, valamint a hazaszeretet is.

Ugron Zsolna elmondta, hogy az előadáshoz az Aurevoir., Dánielfy, Ember Márk, Paulina, a Romengo, a 4S Street, Trap kapitány és a Tha Shudras, a The Biebers és Sena készítettek Petőfi egy-egy verséből feldolgozásokat. Az előadók a dalokban - és az azokhoz készült videóklipekben - Petőfi verssorait saját zenei és képi világukkal ötvözték. A klipek csütörtöktől érhetők el a Kertész Imre Intézet YouTube-csatornáján.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Nemzeti Kulturális Alap - Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium vezetője kiemelte, hogy műfaji sokszínűség jellemzi a bicentenárium alkalmából készülő előadás dalait.

Demeter Szilárd kora rocksztárjának nevezte Petőfit, aki "az összes ellentmondásosságával együtt tudta ezt a szerelem-szabadság mátrixot megélni". Úgy vélte: Petőfi Szabadság, szerelem! című verse néhány sorában mindent elmond arról, hogy emberként miért érdemes élni a világon.

A készülő Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című előadás a kortárs popkultúra, valamint a színházi kultúra nyelvén megmutatja a Petőfi által képviselt értékeket, ezáltal hozzájárulhat ahhoz, hogy létrejöjjenek "közös kulturális kódjaink" - magyarázta Demeter Szilárd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!