Képernyőn a történelem

2023.01.26. 11:10

Először mutatják be televízióban a Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilmet (videó)

A Dunán január 31-én, kedden debütál a trianoni békediktátum aláírásának közvetlen előzményeire és következményeire koncentráló új film, a Béke - A nemzetek felett. Az alkotók a magyar delegáció munkáját a szakértői nyilatkozatok mellett játékfilmes elemekkel illusztrálták – tájékoztatta az MTVA Sajtó és Marketing Irodája kedden az MTI-t.

Részlet a Béke – A nemzetek felett című filmből

Forrás: Megafilm

A Béke - A nemzetek felett című új dokumentum-játékfilm 

bemutatja a magyar békedelegáció küzdelmét egy arányos és tisztességes szerződés megkötéséért, miközben magyar és francia történészek segítségével feltárja azokat az akkori belpolitikai és külpolitikai okokat,  körülményeket, amelyek Magyarország ezeréves történelmének legkatasztrofálisabb veszteségéhez vezettek

 – olvasható a közleményben.

Helmeczy Dorottyát, a Balázs Béla-díjas producert idézik, aki a Megafilm gyártásában készült filmről elmondta: nemcsak  hazai, hanem külföldi kutatóintézetekkel is egyeztettek, bekértek archív anyagokat, más európai államok kétoldalú egyezményei ugyanis kihatással voltak Magyarország határainak kijelölésére.

A Megafilm alkotása többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy vajon mi történt a Franciaországba érkező magyar delegációval 1920. január 7. után. Kik és milyen képet festettek a magyarokról a korabeli közvélemény előtt annak érdekében, hogy meggyőzővé tegyék a Magyarország felosztására irányuló elképzelést, valamint hogyan jutottak el odáig, hogy a szerződést a felek 1920. június 4-én 16 óra 32 perckor aláírják a versailles-i Nagy-Trianon-kastélyban.

A dokumentum-játékfilm eddig a történelmi tematikus televíziós csatornák és a streaming szolgáltatók zászlóshajója volt, a Megafilm azonban először nagyvászonra készítette el azt a történelmi visszatekintést, amely többek között archív felvételeket és játékfilmes elemeket is tartalmaz – olvasható az összegzésben.

Ezelőtt 100 évvel Magyarországnak jól jött volna egy példátlan európai összefogás annak érdekében, hogy ne veszítse el saját területének mintegy kétharmadát. Azonban inkább egy példátlan európai összefogás jött létre annak érdekében, hogy elveszítse, és hogy más nemzetek háborút követő területi igénye érvényesülhessen

– mondta Helmeczy Dorottya producer. 

Hozzátette: azóta a trianoni szerződést a legtöbb ember hajlamos egyfajta zavaró, unalmas történelmi háttéranyagként kezelni, belenyugvással nézni, szemet hunyni afelett, hogy magyar emberek százezrei élnek egyenlőtlenségben, hátrányban évtizedek óta.

Mi színészekkel, történészekkel, archív felvételekkel, filmes grafikákkal meséljük el végre mindössze egy "filmnyi" idő alatt, hogy mégis hogyan történhetett mindez

 – fűzte hozzá a producer.

A tájékoztatás szerint a hazai mozikban november 10-én debütált a Béke - A nemzetek felett című dokumentum-játékfilm, televíziós premierje pedig január 31-én a Duna csatornán lesz.

A filmben Apponyi Albertet, a magyar delegáció vezetőjét Kelemen József; Georges Clemenceau-t Szélyes Imre; Lloyd George-ot pedig Dóczy Péter alakítja. A filmet Tősér Ádám rendezte, a forgatókönyvet Dombrovszky Linda többszörös fesztiváldíjas alkotó jegyzi Somogyi Györggyel közösen, az operatőrök Fecske Flóra és Vecsernyés János voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában