Film

2022.07.22. 09:00

Szarajevóban lesz a Hat hét című film világpremierje (videó)

A Szarajevói Filmfesztiválon mutatják be Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült filmjét augusztusban.

Közzétették a 28. Szarajevói Filmfesztivál szervezői az augusztus 12-én kezdődő filmünnep versenyprogramját – közölte a Nemzeti Filmintézet. Fábián Nikolett, Gyimesi Anna, Kálmán Mátyás, Nagy Kálmán, Nemes Anna, Szelestey Bianka, Turai Balázs és Vermes Dorka rendezők alkotásai a rövid-, a diák-és a dokumentumfilmes versenybe kaptak meghívást.

A rangos eseményre a Hat hét című magyar film is meghívást kapott. 

A nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó érzékeny alkotás a nemzetközi szemlén a Szarajevó Szíve fődíjért is versenybe száll a régió legizgalmasabb új filmjeivel együtt.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készített Hat hét című filmalkotás egy, az érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak.

Az alkotók eleinte dokumentumfilmben szerették volna feldolgozni a témát, végül a valós eseményeken alapuló történetet dramatizálták. 

A közlemény idézi Szakonyi Noémi Veronika rendezőt, aki elmondta, hogy elsőre nem volt számukra egyértelmű, melyik oldalról mutassák be az örökbeadás folyamatát.     

A beszélgetéseink során arra jutottunk, hogy az életet adó anyákról esik a legkevesebbszer szó, ők a leginkább alulreprezentáltak. Gyakran stigmatizálják őket, ezért inkább láthatatlanok maradnak, és kevés segítséget kapnak

 – tette hozzá a rendező.

 A Hat hét főszerepét Román Katalin alakítja, a főszereplő mellett a film további szerepeiben Balsai Móni, Mészáros András, Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana, Takács Kati és Györgyi Anna is látható.

A film rendezőjének állandó alkotótársa Vincze Máté Artur, akivel Almási Tamás dokumentumfilm-rendező osztályában közösen végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A forgatókönyvet az alkotópáros Daoud Dániel forgatókönyvíróval közösen írta. Az alkotás producere Romwalter Judit, akivel a rendező korábban a Fényképezte Zsigmond Vilmos című dokumentumfilmet készítette közösen.

A film operatőre Dévényi Zoltán, vágója Hargittai László és Vághy Anna, jelmeztervezője Szlávik Juli, zeneszerzője Sperling Andor, hangmestere Tőzsér Attila, látványtervezője Valcz Gábor. 

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában