Támogatás

2022.04.27. 09:30

Százezer forint jár minden diplomázó színésznek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület ezzel a gesztussal járul hozzá a fiatal tehetségek pályakezdéséhez, a munkakezdéssel, társulathoz szerződéssel járó anyagi terhekhez.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület szociális célú jogdíjalapja terhére másfél évtizede minden évben ezzel a gesztussal járul hozzá a fiatal tehetségek pályakezdéséhez, a munkakezdéssel, társulathoz szerződéssel járó anyagi terhekhez – közölte a Tomori Pál igazgató a Szellemi Tulajdon Világnapján. 

Az összeget Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke adja át 42 egyetemet végzett előadóművésznek a diploma átvételét követően.Gyimesi László, az EJI elnöke és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a professzionális előadóművészi lét nélkülözhetetlen eleme az előadói teljesítményt, szellemi tulajdont kifejező jogdíj. Ahhoz, hogy valakiből virtuóz zenész, kiemelkedő táncos vagy karizmatikus színész váljon, több évtizednyi tanulásra és rengeteg lemondásra van szükség. Ezért is támogatja az EJI évtizedek óta a Kőbányai Zenei Stúdió Szakgimnázium, a hazai könnyűzenészképzés jelentős bázisát munkájában.
A legtöbb hangfelvételt, filmet fiatal korban készítik az előadóművészek, de a befektetett energia – ha egyáltalán – lényegesen később térül csak meg. A hangfelvételek több mint harmadát, a filmeknek pedig mintegy harmadát 30 évnél fiatalabbak készítik el. Ennek a korosztálynak a jogdíjrészesedése a zenei területen nem éri el a 10 százalékot, filmes területen pedig alig haladja meg a 2 százalékot 

– áll az EJI közleményében. 
Az EJI elnöke a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából sürgette, hogy a Szellemi Tulajdon Világszervezete által elfogadott Pekingi Szerződést aláíró országként Magyarország minél előbb ratifikálja a dokumentumot. A szerződést hazánkkal együtt 98 ország írta alá, és eddig 45 állam ratifikálta, Magyarország azonban még nem, így szabályai jelenleg nem érvényesülnek itthon. A szerződés vagyoni jogokat biztosít az előadóművészek számára, elősegítve, hogy elfogadható jövedelemre tegyenek szert. 
   A világnap alkalmából az EJI a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) akciójához csatlakozva felhívást tett közzé, amelyben 

javaslatokat vár annak a fiatal előadónak a személyére, aki idén a legnagyobb változást gyakorolja a magyar színházi, zenei, táncos, illetve cirkuszi életre.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában