Közös alkotómunka

2021.08.12. 10:05

Artpiknik Fesztivállal zárul a nemzetközi kortárs művésztelep Cereden

Artpiknik Fesztivállal zárul a XXVI. ArtColony Nemzetközi Kortárs Művésztelep szombaton Cereden, ahol bemutatják a nyáron elkészült alkotásokat is – tájékoztatta az MTI-t a művészeti vezető szerdán.

Kun Cecília textilművész a 21. Ceredi Nemzetközi Kortársmûvészeti Szimpóziumon 2016. augusztus 4-én. Az alkotótáborban kilenc ország 23 mûvésze vett részt.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Fürjesi Csaba elmondta: a művésztelep idei témája a hangáradat volt. Tavaly 12 különböző hangot rögzítettek a Nógrád megyei faluban, többek között a harangét, a libákét, kutyaugatást, kocsmazajt, a dinnyeárust, valamint a művészek beszélgetését. Az ebből összeállított háromperces etűdöt küldték el az alkotóknak, a 12 országból meghívott ötven művész pedig erre reagált.

A HangÁr-Cered témát feldolgozó alkotások között szobrot, festményt, grafikát, filmet és videót is láthat a közönség a hagyományos zárónapon.

A fesztiválon fellép a Jazzpresszó Quartet, Szőke Attila akusztikus gitárkoncertet ad, és bemutatkozik a Kiss László+4 elnevezésű formáció is, amelyben Kiss László, az URH és az Európa Kiadó alapító tagja mellett Barabás Béla, Kerek Norbert, Keszei Krisztián és Libertényi Péter zenél.

Bemutatják Kun Cecíliának,

a művésztelep egyik létrehozójának Kollázs című verseskötetét, az ArtColony Cered III. című albumot pedig Fürjesi Csaba és Nátyi Róbert művészettörténész ismerteti meg a fesztivál vendégeivel.

Mint Fürjesi Csaba rámutatott, a több mint negyed évszázados ceredi nemzetközi kortárs művésztelepen évente más-más tematika szerint zajlik a közös alkotómunka, de az alapgondolat mégis mindig ugyanaz: Cered. A falu, annak hagyományai, használati tárgyai, és a falut körülvevő táj gazdag lehetőséget és ösztönzést kínál az alkotómunkára, amely a Cereden élők és a különféle európai nagyvárosokból érkező képzőművészek közötti találkozásra, beszélgetésekre, és egymás megismerésére épül.

Ezt erősíti a leendő kortárs palóc pajta is, amelynek terveit a pikniken mutatják be.

Tudatosan építik a faluval való együttműködést, a művészfalu megvalósítását, és egy nyertes pályázatnak köszönhetően egy év múlva már a művésztelep területén állhat a helyi építési szokásokat felhasználó, multifunkcionális épület, amelynek terei helyet adnak a színháznak, a zenének és a képzőművészetnek is – tette hozzá Fürjesi Csaba.

Borítókép: Kun Cecília textilművész a 21. Ceredi Nemzetközi Kortársművészeti Szimpóziumon 2016. augusztus 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!