Látványtér 2021

2021.02.19. 10:25

Látvány-, díszlet- és jelmeztervezők munkáiból nyílik kiállítás

Pénteken nyílik meg Látványtér 2021 címmel a magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők reprezentatív szakmai kiállítása a FUGA – Budapesti Építészeti Központban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (Malát) kiállítása március 5-ig látható

– közölték a szervezők az MTI-vel.

A megnyitó és a tárlatvezetés pénteken 18 órától tekinthető meg a FUGA YouTube-csatornáján.

A megnyitón Balla Ildikó, a kiállítás kurátora, Zeke Edit, a Malát alelnöke és Erkel László Kentaur, a Malát elnöke mond köszöntőt. A kiállítást Forgách András író, forgatókönyvíró, dramaturg, műfordító nyitja meg, majd tárlatvezetést tart.

A magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők reprezentatív szakmai kiállítása az elmúlt két színházi évad alkotásaiból ad válogatást.

Az alkotók által nevezett művek képet nyújtanak a magyar színházművészet elmúlt két évadának képző- és iparművészeti aspektusairól. A tárlat látvány-, díszlet- és jelmezterveket, előadásfotókat, makettfotókat, 3D-s grafikákat, videofelvételeket mutat be. A kiállítótérben minden alkotó anyaga egy-egy egységesen megtervezett felületen jelenik meg. Egy alkotó munkájáról 5-6 fotó látható.

A kiállítás teljes anyaga további fotókkal gazdagítva a megnyitót követően elérhető lesz a Malát honlapján, a http://stagedesign.hu oldalon

– mondta el Balla Ildikó az MTI-nek.

A kiállító művészek között van Antal Csaba, Bagossy Levente, Balázs Juli, Bartos Letícia, Bianca Imeldia Jeremias, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Cziegler Balázs, Erkel László Kentaur, Füzér Anni, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Márk, Kálmán Eszter, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Kiss Beatrix, Kovács Andrea, Nagy Fruzsina, Nagy Viktória, Orosz Klaudia, Rátkai Erzsébet, Szendrényi Éva, Szűcs Edit, Varjas Zsófi, Vereckei Rita és Zeke Edit. Továbbá a tárlaton versenyen kívül bemutatják a 2019-es Prágai Quadriennálé díjnyertes magyar kiállítását, a Végtelen dűne című alkotást, amely a legjobb kiállítás díját nyerte el az Országok és régiók szekcióban.

Balla Ildikó elmondta: a tárlat egyelőre nem látogatható, mivel a FUGA zárva van. A kiállítás díjátadóját – a járványhelyzet alakulásától függően – szintén online formában tarthatják meg március elején. Akkor fogják átadni a 2019-es, előző kiállításon odaítélt közönségdíjakat, továbbá az idei tárlat résztvevőinek kiadható Az év díszlettervezője és Az év jelmeztervezője szakmai díjat. Ezeket szavazás alapján ítélik oda: a kiállító tervezők döntik el, hogy melyik alkotást tartják az adott évben a legjobbnak.

A közönségdíjra a szervezők az idén is várják a szavazatokat a Malát honlapján. A tárlat anyaga a http://stagedesign.hu/bejegyzesek/latvanyter-2021-kiallitas linken érhető el.

A tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában