üzen a múlt

2020.12.14. 18:24

Szent László, a lovagkirály címmel készül ősbemutatóra a Nemzeti Lovas Színház

A népi rockopera az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyarságkutató Intézet támogatásával valósul meg.

Budapest, 2020. december 14. Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója (j) a Nemzeti Lovas Színház Szent László, a lovagkirály címû népi rockoperájának online sajtótájékoztatóval egybekötött olvasópróbáján a Kincsem Parkban 2020. december 14-én. Mellette Balogh Andrea Johanna, az Emberi Erõforrások Minisztériumának fõosztályvezetõje, miniszteri sajtófõnök, Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet vezetõje és Papadimitriu Athina színésznõ (j-b). MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Szent László, a lovagkirály címmel népi rockoperát mutat be 2021 júniusában a Nemzeti Lovas Színház – hangzott el a teátrum hétfői online sajtótájékoztatóján.

Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója elmondta: a darab ősbemutatóját Izsákon tartják. Hangsúlyozta, hogy egy szent királyt életre kelteni hatalmas felelősség. A teátrum célja, hogy a fiatalokat megismertesse a történelmi hősökkel. Arról is beszélt, hogy Szent László megtestesíti azt az értékrendet, amit a mai generációknak is meg kell ismerniük.

A népi rockopera az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyarságkutató Intézet támogatásával valósul meg.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatóra készített videóüzenetében kiemelte, hogy a Szent László, a lovagkirály rockopera létrehozói rendkívüli vállalkozásba kezdtek. Ahogy Prohászka Ottokár fogalmazott, Szent László hitelesítette Szent István művét, a kereszténységet benne ismerte meg a magyarság, mert ő testesítette meg a magyarság ősi hagyományait, a vitézséget, a nemességet, a szakralitást, amelyet nagy fejedelem ősei képviseltek itt a földön – mondta.

Felidézte az uralkodó szellemi és erkölcsi örökségét, valamint a kereszténységért vívott hősi hadjáratairól is beszélt.

A miniszter kiemelte: számos legenda maradt meg Szent Lászlóról a nép körében, a krónikákban és híre elterjedt egész Európában.

Amikor a magyarság nagy bajban volt, fohászkodhatott Szent Lászlóhoz és ő mindig segített – mondta, példaként idézve fel Lackfi Endre és a magyar sereg történetét, akiket 1345-ben, a harmadik tatár betörés idején egy érclovas, feje felett a mennyek királynőjével segített a végső győzelemhez. „Ezt a spiritualitást, ezt az életet, ezt az életfelfogást a mai korban bemutatni, úgy hogy azt meg lehessen érteni, az igazi feladat, igazi kihívás” – hangsúlyozta.

Mondok József, Izsák polgármestere videóüzenetében elmondta: városukat gyakran emlegetik Bács-Kiskun megye lovas fővárosaként. Az elmúlt néhány évtizedben rangos lovas helyszín lett, számos lovas sportesemény, fogathajtó Európa-bajnokság, világbajnokság otthona volt. A népi rockopera bemutatójának helyszínét a Kiskunsági Nemzeti Park tulajdonában lévő Kolon-tó öleli át, amely az előadást még látványosabbá teszi – tette hozzá.

Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója a színházzal való együttműködésről beszélt. Az intézet a próbafolyamatban is részt vesz és biztosítja a produkció történelmi hitelességét, azt hogy minden részlet a helyén legyen, a darab tudományosan is megállja a helyét.

A sajtótájékoztatón a rendező bemutatta a produkció látvány-, díszlet- és kosztümterveit, valamint a szereplőket, akik részleteket mutattak be az előadásból.

A darabban szerepel Papadimitriu Athina, Pápai Kíra, Mohácsi Márk, Ilyés Jenifer és Deák-Lőrincz Andrea, aki a rockopera társírója is.

Borítókép: Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója (j) a Nemzeti Lovas Színház Szent László, a lovagkirály című népi rockoperájának online sajtótájékoztatóval egybekötött olvasópróbáján a Kincsem Parkban 2020. december 14-én. Mellette Balogh Andrea Johanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, miniszteri sajtófőnök, Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet vezetője és Papadimitriu Athina színésznő (j-b).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!