ásótól a a vitrinig

2020.12.20. 14:00

Online is megtekinthető a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum új régészeti kiállítása

Az érdeklődők virtuális sétájuk során a kiállítás megtekintése mellett játékban is részt vehetnek.

Budapest, 2017. április 12. A háttérben 2. századból származó sírkõtöredék, elõtérben egy koponya a Kincsek a város alatt címû kiállítás megnyitója napján a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában 2017. április 12-én. A tárlat az elmúlt tíz év Budapest területén elvégzett ásatásainak eredményeit tekinti át csaknem kétezer leleten, valamint maketteken, rekonstrukciókon, filmeken keresztül. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Online is megtekinthető a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeum Ásótól a vitrinig című új régészeti időszaki kiállítása.

A Középpontban a középkor című kiállítássorozat aktuális tárlata a 2019-es év ásatásainak legfrissebb, sokszor még feldolgozás előtt álló, legérdekesebbnek ígérkező leleteiből ad válogatását – közölte a BTM.

A tárlaton Hunyadi Mátyás ezüstjei mellett a 15. század elejéről, az itáliai Aquileiából származó vereteket, valamint II. Ulászló (1490-1516) király 16. század elejéről való érméit tekinthetik meg az érdeklődők. Az Irgalmasrendi Kórház udvarán folytatott ásatás során kerültek elő a középkori Buda és Óbuda között húzódó Felhévíz maradványai. A feltáráskor egy középkori kőépület romjai között, a ház egykori padlóján találtak a régészek egy cserépperselyt, amelyből 318 darab érmét szedtek ki.

A középkori kútból egy lócsontváz került elő. Az előzetes vizsgálatok alapján a ló a korszak átlagához képest viszonylag nagy termetű, nagyjából 150 centiméter marmagasságú, kifejlett mén (vagy herélt) volt, csontjain nehéz és tartós munkavégzés okozta patológiás tünetek láthatók.

A vitrinekben sokféle állatcsontot tekinthetnek meg az érdeklődők: egyebek mellett négyszarvú juh koponyáját, farkas állkapcsát, medveagyart, görénymedencét, kutyakoprolitot (megkövesedett ürülék) vagy a kuriózumnak számító tevekoponyát.

A Zrínyi utca sírleletből pedig ezüst, s-végű hajkarikák, valamint ezüstgyűrű került elő. Az ásatás végére egy 17 síros temetőrészlet látott napvilágot, amelyből csak 5 sír tartalmazott halott mellé temetett tárgyakat. A hajkarikát férfiak és nők egyaránt viselték, általában a fül alatt, a tarkónál kerültek elő azonos méretű párokban. A karikák mellett rábukkantak egy csontváz ujján lévő csavart ezüstgyűrűre is.

Mindezek mellett bemutatják a Budai pasák palotájából származó nyugati üvegedényeket is. A Karmelita udvar ásatásán napvilágra került üvegek török koriak, anyaguk hártyavékony – megdöbbentő, hogy egyáltalán megmaradtak. A leletek valószínűleg az utolsó budai pasa, Abdurrahman konyhakészletéhez tartoztak, és Nyugat-Európából szerezték be őket.

A kiállítás a leletek mellett a tárgyaknak, az ásótól a vitrinig tartó útját – a régész és a vele szorosan együtt dolgozó szakemberek munkájának bemutatására is fókuszál: az érdeklődők így jobban beleláthatnak a régészeti-feldolgozási munkába.

Az érdeklődők virtuális sétájuk során a kiállítás megtekintése mellett játékban is részt vehetnek: egyebek mellett voksolhatnak, hogy régészek, restaurátorok, archeozoológusok vagy történészek szeretnének-e inkább lenni, valamint üzeneteket dobálhatnak az Irgalmasrendi Kórház ásatásán megtalált pénzes persely virtuális másába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!