a múlt részei

2020.09.12. 10:47

Interaktív régészeti kiállítás nyílik Hódmezővásárhelyen

Az elmúlt évek régészeti feltárásainak eredményét mutatja be a tárlat.

A 2013 és 2019 között Hódmezővásárhelyen elvégzett régészeti feltárások eredményeit bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a Tornyai János Múzeumban.

Miklós Péter igazgató az Építés alatt – Régészeti pillanatképek Hódmezővásárhelyről (2013-2019) című tárlat keddi sajtóbejárásán azt mondta, hogy a közgyűjtemény munkatársai az elmúlt években mintegy 60 hektárnyi terület feltárását végezték el.

A kutatási eredmények nagyban hozzájárultak a térség régészeti múltjának megismeréséhez, a tervek szerint január 10-ig látogatható interaktív tárlattal ezeket szeretnék bemutatni az érdeklődőknek – tette hozzá a szakember.

Csányi Viktor régész muzeológus elmondta, hogy az elmúlt tíz esztendőben a múzeum régészeti gyűjteményének anyaga megduplázódott, jelenleg 210 ezer tárgyból áll. A hármas tagolású kiállítás első részében a közelmúlt feltárásait mutatják be, kiemelve, leírásokkal ismertetve a legszebb, legérdekesebb elemeket.

A bemutatott anyag legrégebbi tárgyai a késő kőkorszakból származnak, míg a legújabbak csupán néhány száz évesek, a Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítése előtt tavaly ősszel végzett ásatáson előkerült gyöngyházmarkolatú késtöredék és egy I. Lipót uralkodásának idejéből származó ezüst duárius

– közölte a kiállítás kurátora.

A tárlat második részében a vendégek a régészeti módszereket és eszközöket ismerhetik meg. Dioráma mutatja be egy feltárás helyszínét, terepasztalon egy távirányítású markolómodellel kipróbálható a humuszolás (a talaj felső rétegének eltávolítása) folyamata, a vállalkozó szelleműek kézi fémdetektorral érméket kereshetnek vagy milliméterpapíron régészeti helyszínrajz is készíthető.

A kiállítás záró termében pedig a közgyűjtemény munkatársai által az 1950-es, 1960-as években végzett ásatásokat mutatják be.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan elkészül a tárlat világhálón elérhető változata is – mondta Csányi Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában