úszó történelem

2020.02.21. 16:33

Visszatért a Lánchíd lábához a 117 éves Kossuth gőzhajó

Visszatért szokásos helyére, a Vigadó térre a Kossuth Múzeumhajó, miután Komáromban esett át a tízévenként szükséges műszaki átvizsgáláson – közölte a Közlekedési Múzeum pénteken.

Forrás: Közlekedési Múzeum

Az egyedülállóan jó állapotban fennmaradt gőzhajó ismét várja a látogatókat Budapesten, a Lánchíd közelében. A hajón az utasellátás történetét sínen és vízen bemutató időszaki kiállítás egész tavasszal látogatható, ezt követően egy újabb időszaki tárlat lesz megtekinthető, amely a budapesti hajóközlekedés kétszáz évét mutatja majd be.

A Kossuth Múzeumhajó 1913-ban épült az újpesti Ganz-Danubius hajógyárban, a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Rt. részére.

Hosszú évek és többszöri névváltoztatás után 1984-től tartozik a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe.

Ez a gőzhajótípus a 20. században igen elterjedt volt, ma már csak a Rajnán és az Elbán közlekedik belőlük néhány muzeális állapotú és célú gőzhajó. A Kossuth Múzeumhajó kuriózum abból a szempontból is, hogy kiállítótérként és vendéglátóhelyként is üzemel, miközben maga is a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe tartozó műtárgy – idézi fel a közlemény.

A hajótest – az 1953-ban hozzáépített orrot kivéve – még az eredeti, ahogyan a hajóban megtekinthető gőzgép is. A hajó hossza 62 méter, legnagyobb szélessége 16,5 méter. Eredetileg szénnel, majd később pakurával fűtött kazánok termelték a gőzt az 580 lóerős, kéthengeres, ferdén fekvő gőzgép számára.

„A Kossuth Múzeumhajón az elmúlt hetekben a komáromi hajógyárban végezték el a szakemberek a tízévenként kötelező műszaki átvizsgálásokat, ma pedig már újra a budapesti belvárosban tekinthetik meg az érdeklődők. Egy ilyen hajón sétálni önmagában is különleges élmény, de a Közlekedési Múzeum hajómodelljei, kiállításai és programjai révén a hajó az elmúlt két évben egyre népszerűbbé is vált” – idézi a közlemény Vitézy Dávidot, a Közlekedési Múzeum főigazgatóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában