Árpád-ház Program

2020.02.04. 10:53

Megújul és kibővül a székesfehérvári Szent István Király Múzeum

Az Árpád-ház Program keretében újul meg és bővül ki a székesfehérvári Szent István Király Múzeum főépülete, az egykori rendház: a 21. századi múzeumi tér kialakításához csaknem 5,5 milliárd forintos támogatást biztosít a kormány, amelyet a város 189 millió forinttal egészít ki.

új, 620 négyzetméteres, galériás, modern stílusú épületrésszel bővül a Szent István Király Múzeum épülete

Forrás: Szent István Király Múzeum / feol.hu

Vargha Tamás, az Árpád-ház Program kormánybiztosa, fideszes országgyűlési képviselő Székesfehérvár polgármesterével közös sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a 2013-as kihelyezett kormányülésen merült fel az Árpád-ház Program gondolata, majd 2017-ben született az a kormánydöntés, amely szerint az Árpád-házról szóló 2022-es kiállítás Székesfehérváron valósul meg.

„Hosszú utat tettünk meg, és sok munkánk van a most elkezdett felújításban, amely után méltó kiállítással emlékezhetünk majd Árpád-házi királyainkra”

- fogalmazott.

Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a székesfehérvári kulturális élet nagyon fontos eleme újul meg: új és 21. századi terek nyílnak majd a múzeumban, amely külsőleg megőrzi eredeti formáját.

Új, 620 négyzetméteres, galériás, modern stílusú résszel bővül a Szent István Király Múzeum épülete
Fotó: Szent István Király Múzeum / feol.hu

A városvezető megemlítette, hogy a felújítás mellett történt már egy másik fontos múzeumi fejlesztés is, hiszen

Székesfehérvár állami forrásból vásárolt raktárépületet, amelyben az eddig méltatlan körülmények között tárolt régészeti leletanyag elhelyezhető.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója örömét fejezte ki, hogy az intézmény életének eddigi legnagyobb felújítási munkája után bármilyen kiállítás megrendezését el tudják majd vállalni.

Erdei László, a tervezőcsapat vezetője felidézte, hogy a műemléki védettség alatt álló egykori rendház épületét 1756-ban építették, sokáig ennek megfelelően is használták, és csak 1980-ban kapta meg a múzeum a barokk stílusú épületet. A csaknem háromezer négyzetméteres épület a jelenlegi gazdasági udvar részbeni beépítésével bővül mintegy 620 négyzetméterrel, ebben az új szárnyban alakítják ki a fogadóteret és a kiszolgálóhelyiségeket, míg az eredeti épületrészekben – a felújítást követően – a kiállítóterek lesznek.

A Szent István Király Múzeum főépülete, az egykori rendház 2020. február 3-án
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A sajtóanyag szerint január végén jelent meg az a kormányhatározat, amely az Árpád-ház Program részeként rendelkezik a Királyok és szentek – az Árpádok kora című kiállítás megvalósításáról, és ennek érdekében a Szent István Király Múzeum rendházépületének rekonstrukciójáról.

A fejlesztés keretében létrejön egy több mint ezer négyzetméteres, szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú kiállítótér, amely alkalmas exkluzív időszaki és állandó régészeti, valamint történeti kiállítások rendezésére.

Az egykori rendház felújítás alatt lévő emeleti folyosója
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A beruházást a Fehérép Építőipari Kft. és a Sasad Építő Kft. végzi majd, a kivitelezés tervezett időtartama a munkaterület átadásától számított egy év.

Emlékeztettek rá, hogy 2022, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója ünnepi év lesz Székesfehérváron, ebből az alkalomból nyílik majd meg az Árpád-házat bemutató nagykiállítás, amely a kor jelképértékű hazai emlékeit eddig soha nem látott teljességükben mutatja be, illetve hazahozza bemutatásra a külföldre elszármazott emblematikus tárgyakat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában