elismerés

2019.12.03. 19:38

Orbán Viktor Londonban kitüntette Sir Roger Scrutont (videó)

A kormányfő kiemelte: eddig Sir Roger tüntette ki Magyarországot barátságával, most Magyarország tüntetheti ki őt a magyar nép nevében.

London, 2019. december 3. Sir Roger Scruton brit író-filozófus (b) koccint Orbán Viktor miniszterelnökkel, akitõl átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést Magyarország londoni nagykövetségén 2019. december 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Sir Roger Scruton előre látta az illegális migráció veszélyeit és megvédte Magyarországot az igazságtalan bírálatokat megfogalmazóktól – mondta kedden Londonban Orbán Viktor miniszterelnök, aki kitüntetést adott át a brit író-filozófusnak – írja az Origo.

Sir Rogert – a Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagját, a Buckingham Egyetem és az Oxfordi Egyetem vendégprofesszorát – a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesítette Áder János köztársasági elnök.

A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök adta át kedden a londoni magyar nagykövetségen.

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök átadja a kitüntetést Sir Roger Scruton brit író-filozófusnak Magyarország londoni nagykövetségén
Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

 

Erről a miniszterelnök közösségi oldalára egy videó is felkerült:

Méltatásában a kormányfő kiemelte: eddig Sir Roger tüntette ki Magyarországot barátságával, ám most Magyarország tüntetheti ki őt a magyar nép nevében.

Szeretett professzorunktól megtanulhattuk: a konzervativizmus minden, csak nem ideológia, sőt valójában az ideológia ellentettje

- fogalmazott a miniszterelnök.

A konzervativizmus alapvetően egy elmélet, de éppen arra tanít, hogy a világot nem lehet elméletekkel megmagyarázni, és arra, hogy a gyakorlat sokkal fontosabb az elvont ideáknál – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint Sir Roger Scruton is a gyakorlat embere.

Azokban az időkben, amikor a Szovjetunió még létezett, ő nem csupán filozófiai alapon állt szemben a kommunizmussal, hanem az antikommunista erők lelkes és aktív szövetségese volt Közép- és Kelet-Európában, és olyan sok módon segített bennünket, hogy fel sem tudjuk sorolni

- mondta a miniszterelnök.

Fotó: Sir Roger Scruton koccint Orbán Viktor miniszterelnökkel
Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor azt is mondta, hogy Scruton professzor mindig is a realitás és az igazság oldalán állt, és már akkor is segítette a kommunizmus elleni küzdelmet,

amikor a szovjetek még megszállás alatt tartották Közép- és Kelet-Európát.

Ugyanakkor nem támogatta elvakult módon a nyílt társadalmak ideáját sem, mivel látta ennek hibáit és felhívta a figyelmet veszélyeire. Emellett előre meglátta az illegális migráció jelentette fenyegetést és Magyarország védelmére kelt igazságtalan bírálóval szemben

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy Sir Roger a szabadságszerető magyarok hű barátja volt és ma is az, és tudja, hogy a szabadság a nemzetállamokra és a keresztény civilizációra épül.

Válaszában Scruton professzor azt mondta, hogy Magyarország példát mutatott azzal, hogy olyan időkben is megőrizte értékes önazonosságát, amikor mindenhol máshol a globális egyformaság elfogadására, a nemzeti különbözőségek felszámolására irányuló nyomás érzékelhető.

Amennyiben a kitüntetés annak a közösen vallott felfogásnak az elismerése, hogy az európai politika építőköve és alapja a nemzetállam, akkor számára ez nagyon értékes elismerés – mondta a filozófus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!