nagylelkűség

2019.12.12. 17:07

A műgyűjtők világát mutatja be a jótékonysági könyvbemutató

A rendezvényen befolyt összeget a közmédia Jónak lenni jó! kampányának ajánlják fel, az idei adománygyűjtés kedvezményezettje a koraszülöttek mentésével és szállításával foglalkozó Peter Cerny Alapítvány.

A műgyűjtők világát bemutató jótékonysági könyvbemutatót rendez a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria pénteken Budapesten, a Falk Miksa utcában.

A szervezők közlése szerint a rendezvényen befolyt összeget a közmédia Jónak lenni jó! kampányának ajánlják fel, az idei adománygyűjtés kedvezményezettje a koraszülöttek mentésével és szállításával foglalkozó Peter Cerny Alapítvány.

Mint írják a Makláry Fine Arts galéria legújabb kiadványának dedikálással egybekötött könyvbemutatóján a kötet hét interjúalanya, a szerző és az előszó írója közösen arra keresik a választ, mi táplálja a műgyűjtők szenvedélyét, meddig képes valaki elmenni egy szívének kedves alkotásért, ki számít műértőnek a divatok és ízlések különös világában.

A Műértő című beszélgetőkönyv egy sorozat második része és hét műértő – művészettörténész, műgyűjtő, műkereskedő – történetein keresztül ismerkedhetnek meg az olvasók a műgyűjtés és a műkereskedelem titkaival.

A könyvben megszólal Barki Gergely művészettörténész, „képvadász”, aki számos külföldi és hazai kiállítás rendezője/kurátora, a szentendrei Czóbel Múzeum kurátora; Egri János televíziós személyiség, aki több mint ötven éve gyűjt műtárgyakat, festményeket, Zsolnay-kerámiákat. Szerepel a kötetben Kemény Gyula műgyűjtő, nagy aukciós házak és galériák restaurátora, akinek gyűjteménye főleg 20. századi klasszikusokból áll; Kolozsváry Marianna, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, aki műgyűjtő család sarja, édesapja a modern magyarországi műgyűjtés legendás alakja, Kolozsváry Ernő.

Olvasható interjú a kötetben Kováts Lajos műkereskedővel, aki zenész, festő és író is és az 1980-as évek közepén elsőként nyitott régiségkereskedést a Falk Miksa utcában.

Rajtuk kívül megszólal a könyvben Lakatos György sportújságíró, műgyűjtő és Makláry Kálmán műgyűjtő, műkereskedő, művészeti könyvkiadó és galériatulajdonos, aki elsősorban a háború utáni absztrakt művészek szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában