gyász

2019.10.13. 20:35

Meghalt Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület első női vezetője

Régóta beteg volt.

Meghalt 57 éves korában Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia első női titkára – közölte a család a svéd TT hírügynökséggel.

Az irodalomtörténész-filozófus hosszan tartó betegség után szombaton hunyt el. A svéd média szerint mellrákban szenvedett.

Daniust 2013-ban választották életre szólóan a Svéd Akadémia tagjai közé, 2015-ben első nőként lett az akadémia titkára.

Pozíciójáról tavaly áprilisban mondott le a testületet megrázó botrányok miatt.

Danius, a Stockholmi Egyetem irodalomprofesszora tavaly könyvet adott ki Bob Dylan amerikai énekes-dalszerzőről, miután kulcsszerepet játszott abban, hogy 2016-ban a Svéd Akadémia neki ítélte az irodalmi Nobel-díjat.

Sara Danius „minden tettét kivételes erő és világosság jellemezte” – írta portálján a Svéd Akadémia.

A svéd uralkodó, XVI. Károly Gusztáv szomorúsággal fogadta a halálhírt. Mint felidézte, a Svéd Akadémia patrónusaként rendszeresen találkozott a tudóssal, és számos érdekes beszélgetést folytattak.

„Nagy hatású kulturális személyiség távozott közülünk, túlságosan korán” – írta XVI. Károly Gusztáv közleményében.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában