A magyar széppróza napja

2019.02.18. 20:50

Másodszor ünneplik a magyar prózát országszerte

Immár másodszor ünneplik a magyar széppróza napját Jókai Mór születésnapján, február 18-án; a Magyar Írószövetség kezdeményezéséhez ebben az évben is számos szervezet csatlakozott az egész Kárpát-medencéből.

Régóta van saját napja a magyar költészetnek, a magyar drámának, 2018 óta pedig már a magyar szépprózának is – emlékeztetett a Magyar Írószövetség ünnepi estjén a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatvezetője.

Mezey Katalin felidézte, hogy

a magyar nyelvű költészet jóval előbb kibontakozott, mint a széppróza, Jókai korára azonban ez is világszínvonalra emelkedett,

a 19-20. század fordulójától pedig magyar alkotók egész sora jelentkezett rendkívüli prózaírói tevékenységgel.

Ezért is jó lenne, ha az európai rangú magyar széppróza is ugyanúgy megjelenhetne nagy világnyelveken, ahogy más környékbeli népek irodalmai – jegyezte meg Mezey Katalin.

Szentmártoni János közölte, az általa vezetett Magyar Írószövetség az elmúlt években is törekedett arra, hogy a kisebb rendezvények mellett nagyobb horderejű, szélesebb közönséget megszólító kezdeményezésekhez is csatlakozzon vagy ilyeneket elindítson.

Ilyen a magyar széppróza napja is, amelyhez

már az első évben 150 író csatlakozott 80 település több mint 120 rendezvényén

- idézte fel.

Az ünnepen tavaly részt vevő szervezetek közül számosan jelentkeztek idén is, de sokan spontán módon szerveztek saját szépprózanapi rendezvényeket határon innen és túl – számolt be a kezdeményezés sikeréről Szentmártoni János.

A Magyar Írószövetség ünnepi estjén bemutatták az Irodalmi Magazin Jókai-számát, valamint Az év novellái 2019 című antológiát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában