Mozi

2018.09.06. 06:00

Bemutatták a Láthatatlan filmtörténet című könyvsorozat első köteteit

Meg nem valósult filmek forgatókönyveit tartalmazó új könyvsorozatot mutattak be Láthatatlan filmtörténet címmel szerdán a Budapesti Klasszikus Film Maraton eseménysorozat keretében a fővárosban.

Budapest, 2018. szeptember 5. Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatõr, filmrendezõ a Láthatatlan filmtörténet címû könyvsorozat bemutatóján a budapesti Toldi moziban 2018. szeptember 5-én. A sorozatban olyan forgatókönyveket adnak közre, amelyekbõl nem született film. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Láthatatlan filmtörténet című új könyvsorozat első kötetében Szőts István Tetemrehívás című művének forgatókönyve, a sorozat másik kötetében Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr, filmrendező két megvalósulatlan forgatókönyve olvasható a rendező bevezetőjével.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára az új sorozat bemutatóján hangsúlyozta: az MMA Kiadó és a Magyar Nemzeti Filmarchívum közös sorozatában neves alkotóktól olyan forgatókönyveket adnak közre, amelyekből valamilyen ok miatt nem születtek filmek, de árnyalhatják és gazdagíthatják egyes rendezők, illetve korszakok megítélését.

Kiemelte, hogy az első kötet Szőts István Az utolsó nádor című technikai forgatókönyvét tartalmazza, amelyet kiegészít egy DVD-melléklet, valamint a szerző elő- és utószava, amelyben a terv keletkezéstörténetét és meghiúsulásának okait idézi fel.

A Láthatatlan filmtörténet című könyvsorozat két kötete a sorozat bemutatóján a budapesti Toldi moziban 2018. szeptember 5-én
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fazekas Eszter filmtörténész, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa elmondta, hogy Szőts István forgatókönyvében egy 110 évvel ezelőtti „gyilkosság” nyomába eredt. Kifejtette: István nádornak Kossuth Lajos felajánlotta a magyar koronát, ezért félt tőle az osztrák hatalom. Emiatt merült fel az a legenda, hogy a nádort meggyilkolták.

Sára Sándor elmondta, hogy a családi kripta feltárásakor 1977-ben az igazságügyi orvosszakértő István nádor mellényén egy vérfoltot talált, és megállapította, hogy ez egy lövésnek a nyoma. Szőts fel akarta göngyölíteni ezt a bűntettet. Több helyen forgattak már, amikor kiderült, hogy ez a teória megbukott és a nádor halálát tüdőgyulladás okozta. Cáfolhatatlan bizonyítékként került elő a nádor levele, amelyben hosszan ír halálos betegségéről is.

Kiemelte: Szőts István képes volt lemondani erről a filmtervéről, mivel a tények ellent mondtak az eredeti történetnek, nem akart mindenáron filmet készíteni.

A sorozat másik kötetében Sára Sándor és Dobai Péter Dear India, valamint Kardos István és Sára Sándor Transzszibériai álom című filmjének irodalmi forgatókönyvei szerepelnek, amelyek a rendszerváltozás után pénz hiányában nem kerülhettek filmvászonra. Sára Sándor kifejtette: a Dear India Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőnő életét dolgozza fel, a Transzszibériai álom pedig egy tragikus gulágtörténetet idéz fel.

Elmondta, hogy az indiaiak vállalták volna a festőnőről szóló film megvalósítását, a rendező három hónapig terepszemlét tartott Indiában, fotókat is készített, de mindeközben Magyarországon nem sikerült a megfelelő anyagi hátteret megteremteni a megvalósításhoz. „Aztán teltek az évek, és belefásultam. Most meg már nem készítek filmeket. Ezek már múlt idejű álmok” – hangoztatta a rendező. Az irodalmi forgatókönyvet Dobai Péter jegyzi, aki hihetetlen asszociációval írta meg a magyar-indiai festőnő kalandos életét – hangsúlyozta.

Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendezõ (b), Fazekas Eszter, a Magyar Nemzeti Filmarchívum filmfelújítási és digitalizálási menedzsere és Dobai Péter Kossuth-díjas költő, író, forgatókönyvíró, dramaturg (j) a könyvbemutatón
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Dobai Péter elmondta, hogy Amrita Sher-Gil 1913-ban Budapesten született, édesanyja magyar, apja Umrao Sher-Gil szikh herceg volt. Művészete, kalandos élete, rejtélyes halála, utazásai, heves szexuális élete és házassága mind filmre kívánkoztak volna – hangoztatta a Kossuth-díjas író.

A könyv bemutatója után Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója és Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára köszöntette a 85 éves Sára Sándor filmrendezőt, majd a restaurált Feldobott kő című filmet vetítették.

Borítóképünkön a 85 éves Sára Sándor a könyvbemutatón

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában