Magyar hangok

2018.07.20. 09:24

Turnéra indul a Nemzeti Ifjúsági Kórus

Az énekkar 2018 májusában alakult a Kodály-emlékév alkalmából, a határon innen és túlról is érkező kórustagok között van zenész, de ápolónő, vegyész- és építészhallgató, tervezőgrafikus és IT menedzser is.

Megkezdte intenzív, egyhetes felkészülését a Nemzeti Ifjúsági Kórus Nemes László Norbert és Erdei Péter karnagyok vezetésével, amit a jövő héten egy turné követ. A 62 fős kórus az ötnapos fellépéssorozat alatt öt koncertet ad Keszthelyen, Bécsben, Galántán, Budapesten, illetve Kecskeméten.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus 2018 májusában alakult a Kodály-emlékév alkalmából. A jelentkezések után kiválasztott kórustagok július 15-én találkoztak először és kezdték meg a felkészülést Kecskeméten. Az együttes rendkívül sokszínű: érkeztek határon innen és túlról, vannak a tagok között zenei tanulmányokat folytatók, de egészen más területről érkezők is, pl. ápolónő, vegyész- és építészhallgató, tervezőgrafikus, IT menedzser vagy éppen gazdálkodó.

Fotó: Gunity Gábor

A kodályi zenepedagógiában meghatározó szerepe van a közösségi élményt adó kóruséneklésnek,

megtisztelő és megható, hogy Kodályné Péczely Sarolta asszony vállalta e fontos program fővédnökségét, hiszen ő élő kapocs Kodály szellemisége és a mai fiatalok zenei nevelése között – emelte ki dr. Vigh Andrea a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Ezeknek a fiataloknak a kórus kiváló alkalmat nyújt arra, hogy megtanulják egymást elfogadni, egymáshoz alkalmazkodni a közös cél érdekében.

Nagyon rövid idő alatt kell úgy összecsiszolódniuk, hogy az eredmény egy magas szintű produkció legyen, de közben életre szóló élményeket is szerezhetnek – hangsúlyozta Erdei Péter Liszt-díjas karnagy.

Fotó: Gunity Gábor

A felkészülés hetében a hétköznapokon kétszer háromórányi, szombaton és vasárnap egy háromórás próba szerepel a programban, ami kemény munkát jelent az énekesek számára. Szükség is van ennyi időre, hiszen

a repertoárban két ősbemutató is helyet kapott,

amelyekkel most találkoztak először a kórustagok is. Orbán György az idősebb zeneszerző-generációt képviseli, Varga Judit a széles műfaji skálán mozgó fiatalabb nemzedékhez tartozik, műveik a kortárs zene két irányzatát mutatják be. A kórus Kodály Zoltán művei mellett nagy hangsúlyt helyez a kortárs magyar szerzők megszólaltatására is, így elhangzik majd Bella Máté, Kocsár Miklós és Vajda János egy-egy műve is.

Fotó: Gunity Gábor

A felkészülés után a kórus egy öt koncertből álló turnéra indul. Július 23-án fellépnek Keszthelyen, a Festetics-kastélyban, majd Magyarország bécsi nagykövetségén mutatkoznak be, július 25-én kerül sorra a felvidéki Galánta, majd Budapesten a Pesti Vigadó július 26-án. A turné végül Kecskemétre „kanyarodik vissza”, ahol a nagytemplomban a kórus koncertjével zárul a Kodály Művészeti Fesztivál.

Borítókép: Gunity Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában