Nimródtól napjainkig

2018.02.19. 15:50

Hangoskönyvvel ünnepelhetjük Mátyás királyt

Mátyás király alakja méltó arra, hogy vele is, általa is a mindenséggel mérjük magunkat. Szántai Lajos műveltségkutató friss előadássorozata őt is a mitikus magyar történelem összefüggései közé helyezi hát.

Forrás: mti

A mindenséggel mérd magad! – Mitikus magyar történelem Nimródtól napjainkig című előadássorozat keretében Szántai Lajos arra vállalkozott, hogy összefüggéseiben, a legfontosabb pillérekre, történelmi szereplőkre alapozva mutassa be történelmünket és kialakítsa, sőt elmélyítse bennünk azt a tudatot, hogy magyarnak lenni történelmi múltunk tudatában igen is büszkeség, ugyanakkor a jövőt és kötelességeinket tekintve egyúttal súlyos felelősség is.

A sorozat célja az volt, hogy 16+2 részben olyan átfogó alapismereteket, forrásokat ismertessen, de leginkább gondolkodásmódot közvetítsen, amelynek segítségével elindulhatunk múltunk megismerésének és egyben nemzeti önbecsülésünk helyreállításának útján.

A teljes előadássorozat egy díszdobozos kiadvány formájában jelenik meg, amely tartalmazza a Szántai Lajos aláírásával gravírozott pendrive adathordozót az előadások hanganyagával és egy nyomtatott kísérőfüzetet.

A hangoskönyv bemutatását vetített képes előadás kíséri majd szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az eseményen Bárdosi Ildikó énekművész, Pap Gábor művészettörténész és  Sinkovits-Vitay András színművész is közreműködik. A Mátyás király ünnepe című rendezvényen Szántai Lajos most először bemutatandó képek segítségével idézi fel utolsó szent királyunk alakját.

A kiadvány megvásárolható a bemutató után. A teljes előadássorozat ingyenesen megtekinthető a www.ketpiller.hu oldalon. Az előadássorozat nyomtatott kísérőfüzetét minden jegytulajdonos külön ajándékként megkapja.

Hunyadi Mátyást, a magyar történelem kiemelkedő személyiségét a történelemtudományon kívül a néphagyomány és a népművészet is számos módon megörökítette. A 2018-as évet Mátyás király-emlékévvé nyilvánították Hunyadi Mátyás királlyá választásának 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából.

Szántai Lajos műveltségkutató (1962, Budapest) több mint negyedszázados előadói pályafutása során több ezer előadást, sorozatot tartott jeles történelmi személyiségekről, többek között Atilláról, Szent Istvánról, Szent Lászlóról, Hunyadi Mátyásról, II. Rákóczi Ferencről, József Attila költészetéről, nem megfeledkezve más jelentős személyiségekről, eseményekről, a magyar művelődéstörténet kincsestáráról, a népmesékről, a Pilis titkairól, a Pálos-rendről és a Képes Krónikáról sem.

 

Borítókép: Mátyás király (1458-1490) szobra a budapesti Millenniumi emlékmű (másként Ezredévi emlékmű) nyugati kolonádján a Hősök terén. Zala György szobrászművész alkotása 1906-ból

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!