Krimi

2024.05.15. 10:45

Rekordmennyiségű: 32 tonna kábítószer-alapanyagot égettek el a magyar rendőrök

A kábítószer-alapanyag értéke 480 milliárd forint volt, egy magyarországi hulladékégetőben semmisítették meg.

480 milliárd forint értékű kábítószer lehetett volna ebből a mennyiségű alapanyagból

Forrás: Shutterstock

Fotó: ARVD73

Tavaly áprilisban fedezte fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a soproni vámudvarban egy konténerszállítmányban a 13 tonna MDMA-prekurzort, majd a Készenléti Rendőrség munkatársai néhány nappal később két budapesti raktárban további 19 tonna kábítószer-alapanyagot foglaltak le. Mind a két helyen műtrágya-alapanyag közé rejtették a prekurzort – közölte a rendőrség az MTI-vel.

A rendőrök számos hazai és külföldi fuvarozócéget ellenőriztek a felderítés során, így eljutottak a szállítmány megrendelőjéhez, ami egy egyszemélyes kft.

A cég magnéziapornak álcázva, hajókonténerrel szállíttatta Kínából először Németországba az illegális szert, amit onnan később közúton hoztak be Magyarországra.

Két héttel a magyarországi rajtaütés után a magyar nyomozók kérésére a német hatóságok Hamburgban ellenőriztek egy gyanús szállítmányt, amelyben további 11 tonna prekurzor volt; a lefoglalt illegális szer szintén a már említett magyar céghez volt köthető.

Március 18-án fogták el az ügyvezetőt, az 50 éves isaszegi férfit kábítószer-készítés elősegítése miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A Magyarországon lefoglalt 32 tonna prekurzor megsemmisítését a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezte a nyomozást felügyelő Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészségnél. Ez két részletben történt meg: először a budapesti raktárakban lefoglalt vegyületeket semmisítették meg, majd a soproni vámudvarban talált prekurzort égették el.
Mint a közleményből kiderül,

utóbbi szállítmányt a megsemmisítésig Győrben egy rendőrségi objektumban tárolták, majd onnan szállították át szigorú biztonsági intézkedések között az egyik hazai hulladékégetőbe.

Nemrég arról számoltunk be, hogy öt hónap alatt több mint félmilliárd font, mintegy 230 milliárd forint értékű kokaint foglalt le kábítószercsempészektől egy brit hadihajó a Karib-tengeren, de Németországban is hatalmas drogfogás volt. Néhány napja pedig fegyverrel akart drogot szerezni két kamasz Budakalászon. A találkozóra légpisztollyal felszerelkezve érkeztek, majd megfenyegették vele a dílert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában