Szívmelengető

2022.07.21. 06:20

Így mentettek ki egy sérült őzet a hortobágyi tűzvészből (videó)

Biztonságba helyezték és megitatták a bajba került állatot.

Tűz ütött ki kedden a Hortobágyi Nemzeti Park területén, Tiszafüred-Kócsújfalu határában, ahol mintegy négyszáz hektáros területen foltokban lángra kapott az erdő aljnövényzete és nádas-bozótos területek. A tüzet szerda délutánra sikerült körülhatárolni, de a füst miatt lezárták a 33-as főút érintett szakaszát.

Az esethez a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesületet is riasztották.

Az egyesület tagjai kimentették az állatot a tarlótűz fogságából, majd meg is itatták.

Kórházba viszik

Az őzet a 33-as főúttól nagyjából 300 méterre találták meg a Haon munkatársának közreműködésével. A mentőalakulat tagjai telefonhívásukkor éppen egy terület oltásával végeztek, azonban néhány perc erejéig rendelkezésükre álltak, hogy beszámoljanak az eseményekről.

Éppen egy folyamatosan lángoló olajfaliget felé tartottunk, amikor odaértünk, az önök fotós kollégája jelezte, hogy egy sérült őzike fekszik a földön. A terepjáró képességű tűzoltószerünkkel megközelítettük, az egységünk néhány tagja kiszállt a járműből, és az autóba tette a tehetetlen állatot – mondta a portálnak Lukács Péter, a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület vezetője.

A mentőalakulat ekkor észrevette a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóját és kollégáit, akik éppen egy magaslati ponton tartózkodtak, így a sérült őzikét átadták nekik.

Az őzbak körülbelül 3 éves lehet. Az egyik hátsó lábán egy jól látható nyílt törést fedeztünk fel, ahol sajnálatosan égési sérülések nyomait is észleltük, akárcsak az ízületeknél. Feltehetőleg a másik hátsó lába is törött. A nemzeti park dolgozói elindultak a sérült őzikével a madárkórházba, ahol el fogják látni az őzikét – mondta.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!