Álhírekre reagáltak

2024.05.24. 17:00

Visszautasítja a sajtóban megjelent állításokat a Diákhitel Központ

A diákhitelt, ahogy korábban is, a Diákhitel Központ folyósítja az ügyfelek különböző bankoknál vezetett folyószámláira, a rendkívül kedvezményes Diákhitel Számlát biztosító pénzintézetek kiválasztása transzparens módon, a nyilvánosság tájékoztatása mellett zajlott – közölte a Diákhitel Központ pénteken, hozzátéve, hogy a 24.hu oldalán megjelent, a diákhitelezés jövőjével kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek.

MW

Illusztráció

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Vémi Zoltán

A közleményben kiemelték: 

a 24.hu állításaival szemben a hallgatók nem egy pénzügyi intézménnyel, hanem az új rendszer eredményeképpen az OTP, az Erste, az MBH Bank és a Gránit Bank hálózatában nyithatnak Diákhitel Számlát. 

Emellett a Diákhitel Központ, ahogy eddig is, úgy a jövőben is az MFB égisze alatt fog működni, amely megbízható szervezeti hátteret biztosít a diákhitelezés számára – írták.

A diákhitelezés keretében mostanáig 500 milliárd forintot meghaladó értékben történt folyósítás több mint félmillió hallgató részére. A Diákhitel Zrt. alapítása óta a Magyar Fejlesztési Bank égisze alatt működik, ebben a jövőben sem lesz változás. Az új működési struktúra célja, hogy az MFB a hallgatói és képzési hitelrendszer működtetésével kapcsolatos, szerződésben rögzített feladatok végzésével járuljon hozzá a diákhitel céljainak megvalósításhoz, növelve a hatékonyságot, ezáltal költségmegtakarítást elérve. 

Az intézmény szervezeti működésének átalakítása nem érinti a hiteltermékeket, változatlanul ugyanazokkal a feltételekkel igényelhetők a diákhitelek

– ismertette a Diákhitel Központ.

A közlemény szerint 

az új struktúra költséghatékonyabb módon támogatja a hallgatói és képzési hitelrendszer működését, hozzájárulva a tanulmányaikat végzők költségeinek finanszírozásához. 

Szintén ezzel a céllal vezette be 2023-ban a Diákhitel Központ a kedvezményes számlavezetés biztosítására a Diákhitel Számlát, amelynek megvalósítására nyílt pályázatot hirdetett a pénzintézetek számára. A sikerrel lefolytatott pályázat eredményeként egy sok tekintetben ingyenes, és minden elemében rendkívül kedvező feltételű folyószámla biztosítására nyílt lehetőség legalább a hitel több éves folyósítási időszakában. 2023. május 24-ig négy pénzintézettel, az Erste, Gránit, MBH és az OTP Bankkal született megállapodás a rendkívül kedvezményes számlacsomagok biztosítására - jelezték.

A diákhitelezés rendszere egy világszinten is elismert sikertörténet, amely minden olyan hallgatónak segítséget nyújt, aki anyagi gondjai miatt nem tudja megkezdeni vagy folytatni tanulmányait. 2024-ben is kedvezményes 7,99 százalékos kamattal igényelhető a szabadfelhasználású Diákhitel1, valamint a kamatmentes, önköltségre fordítható Diákhitel2. Ezt a segítséget a magyar állam továbbra is biztosítja mindenkinek, akinek szüksége van rá - közölte a Diákhitel Központ.

A Diákhitel Központ Zrt. felszólítja a 24.hu-t, hogy az érintett hallgatók érdekében viselkedjen felelősen, ne terjesszen valótlanságokat és fejezze be az álhírek terjesztését a diákhitelezésről

– fogalmaztak a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában