Agrárium

2024.04.15. 22:04

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni – hangsúlyozta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán, miután a kormány az ötpontos agrár intézkedési csomagjában teljes körű bejelentési kötelezettséget írt elő az Ukrajnából behozatali tilalom alá eső termékekre.

MW

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Hangsúlyozta, a regisztráció nemcsak a vevőkre, hanem a szállítmányozókra is vonatkozik az áru teljes nyomonkövetése érdekében.

Jakab István kifejtette, 

nem csak az Ukrajnából közvetlenül származó termékekkel van gond, hanem azzal is, hogy a többi tagállamba került ukrán termékek fokozatosan elárasztják a magyar piacot is.

Felidézte, hogy Magyarország 23 ukrán termékre jelentett be egyoldalúan importkorlátozást, szemben az Európai Unió döntésével, amely szerint az ukrán áruk vámmentesen jöhetnek be az unió piacára.

Jakab István kiemelte, Ukrajnában a mezőgazdasági termelőknek semmilyen feltételnek nem kell megfelelniük, és a háborúban keletkezett egyéb szennyezések is terhelik az élelmiszerüket.

A Magosz elnöke szólt arról, hogy Ukrajnában hadigazdaság van, nagy a korrupció, a termelés hasznát pedig nem az európaiak zsebelik be, hanem az amerikaiak, és az általuk támogatott nemzetközi nagybefektetők.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány az Agrár Széchenyi Kártyánál 2026-ig további 45 milliárd forintot biztosít az agrártermelőknek, Jakab István kifejtette, a nemzetközi versenyképességhez, a minőségi termeléshez jelentős fejlesztések szükségesek az agráriumban.

A Magosz elnöke jelezte, 

a Magyar Államkincstár május 31-ig kifizeti a terület- és állatalapú támogatásokat. Múlt héten megindult a folyamat gyorsítása, 50 milliárd forintos csomagot már kifizettek, május végéig pedig további 300 milliárd forint jut el a gazdákhoz.

Jakab István szerint jelentős versenyelőnyt jelent a magyar gazdák számára, hogy a felhasznált gázolaj után évente befizetett adó visszaigényelhető részét a kormány 90 százalékra emelte, ez újabb egymilliárd forint éves többlettámogatást hozhat az ágazatnak, és utalt arra, hogy a német gazdák amiatt tüntettek, hogy kormányuk ezt a lehetőséget megvonta tőlük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában