Fontos

2024.02.05. 13:39

Nyugdíj: korábban kezdi meg a februári összegek kézbesítését a Magyar Posta

A szokásostól eltérően korábban kezdik meg a nyugdíjak kifizetését. A rendszeres juttatás mellett érkezik a 13. havi nyugdíj is.

MW

Illusztráció/ Postás megérkezik egy nő lakásához a főváros XIII. kerületében, ahol dupla nyugdíjat kézbesít 2023. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A nyugdíj mellett érkezik a 13. havi nyugdíj is – hívta fel a figyelmet a Magyar Posta. Fontos tudni, hogy a két ellátás összege egyazon utalványon érkezik. Ezen a két tételt külön feltüntetve találják a címzettek. 

A dupla nyugdíjellátással járó nagy összegű készpénz kifizetések miatt a megszokottnál két nappal korábban, február 12-én kezdi meg a posta a kézbesítést.

Ez már csak azért is lényeges információ, mert a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások megközelítőleg 40 százaléka még ma is készpénzben, postai kézbesítéssel történik. Ez összességében közel 850 ezer embert érint. 

Az állami egyetemes postai szolgáltató arra is felhívta a figyelmet, hogy a postai kézbesítés ütemezetten, a szokásos sorrendben valósul meg és a hónap végéig tart. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ügyfelek felkeresése – a kifizetés korábbi kezdése miatt – korábban, de legkésőbb a nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik meg.

Azokra, akik átutalással kapják a nyugdíjat, már más, konkrétabb időpont vonatkozik. "Ők ugyanis február 12-én kapják meg a február havi és a 13. havi nyugdíjat is" – zárta közleményét a Magyar Posta.

Ki jogosult a 13. havi nyugdíjra?

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, februárban a 13. havi ellátással együtt összesen 1041 milliárd forintot fordít az állam a nyugdíjakra. A költségvetés a 13. havi nyugdíjak kifizetéséhez 520,5 milliárd forintot biztosít. Ennek köszönhetően a nyugdíjasok februárban átlagosan 460 ezer forintot kapnak kézhez.

Mekkora összeg a 13. havi juttatás?

Az átlagos öregségi nyugdíj januártól meghaladhatja a 230 ezer forintot. Hangsúlyozni kell, hogy ez csak egy ökölszabály szerinti számítás, hiszen nem minden nyugdíj öregségi: a nyugdíjszerű ellátások körülbelül egynegyede nem az, hanem más jogcímen folyósítják. Éppen ezért gyakori a medián nyugdíjból kiindulni, amelynél többet és kevesebbet is körülbelül ugyanannyian kapnak. A medián nyugdíj most mintegy 192 ezer forint.

Tehát arra a kérdésre, hogy mennyi pénzt jelent a 13. havi nyugdíj, azt lehet elmondani, hogy az összeg jellemzően valahol 200 ezer forint környékén alakulhat.

A teljes cikket a Világgazdaság oldalán olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában