Támogatás

2023.08.04. 18:09

Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák

Az agrártárca a célzott felhasználás figyelembevételével határozza meg a Brüsszel által az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű, 15,9 millió eurós kompenzáció igénybevételi feltételeit – közölte Nagy István az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint.

MW

Nagy István agrárminiszter a Magyarország legszebb erdeje címmel elismert Nagyerdőben Debrecenben 2023. július 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A tárcavezető kiemelte, hogy a konstrukcióval egyszerre szeretnének segítséget nyújtani a hosszú ideig eladatlan tavalyi kukoricakészletek elnyúló tárolási időszaka miatt magasabb költségeknek kitett, valamint a még tárolókban lévő termények értékesítését szeptember 15-ig megvalósító kisebb gazdálkodóknak. Hozzátette: 

a tervek szerint a kompenzációra azon gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban. Azért a kukorica után lehet kompenzációt igényelni, mert ez a leghangsúlyosabb ukrán import termény 

– írták.     

Nagy István a közlemény szerint kifejtette: 

az érintett gazdálkodóknak a tervek szerint igazolniuk kell majd, hogy a május 15-től szeptember 15-ig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesítettek.

A támogatási kérelmet előreláthatóan 

október 1. és október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, a MÁK honlapján rövidesen megjelenő útmutató szerint.

A miniszter kitért arra is, hogy az igénybe vehető hektáronkénti kompenzáció összege a 15,9 millió euró nagyságú keretösszeg és a feltételeket teljesítő összes kérelmező vonatkozásában jóváhagyott kukorica termőterület hányadosaként kerül meghatározásra. A kompenzáció kifizetésére 2023. december 31-ig kerülhet sor.

A miniszter hangsúlyozta, 

az orosz-ukrán háború következtében az Ukrajnából származó gabona szállítása jelentős mértékben az EU szomszédos tagállamain keresztüli szárazföldi útvonalakra terelődött.

Az Európai Unió a Szolidaritási Sávok működtetésével igyekezett hozzájárulni ahhoz a célhoz, hogy az ukrán áru a rászoruló EU-s és harmadik országok piacaira juthasson el. 

Ezen útvonalak  nem megfelelő működése miatt azonban az ukrán gabona - ezen belül is különösen a kukorica - az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacain ragadt be ahelyett, hogy továbbszállításra került volna.

Hozzátette,

 a nagy mennyiségben beáramló ukrán áru az érintett tagállamokban komoly veszteséget okozott a gazdálkodóknak az értékesítési nehézségek, a piaci árakra gyakorolt nyomás és a plusz tárolási költségek miatt. Az érintett tagállamok - Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia - közös fellépését követően döntött az Európai Bizottság egy részbeni kompenzációról. Az összesen 100 millió eurós forrást az érintett tagállamok gazdálkodói alapvetően a mezőgazdasági termőterületeik arányára építve igényelhetik 

– húzta alá az agrárminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában