Turizmus

2023.07.06. 09:49

Balatoni nyár: a valóságtól elrugaszkodott állítások röppentek fel Guller Zoltán szerint

A Magyar Turisztikai Ügynökség összességében jó évet és erős nyári turisztikai szezont vár idén.

MW

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

„Harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a szövetség adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban, és ők is inkább hétvégén, hétköznap még kevesebben választják a magyar tengert” – állította korábban az Indexnek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A fenti állítás megalapozottságáról a lap megkérdezte Guller Zoltánt. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnöke elmondta, hogy a szövetség számai nem is állhatnának messzebb a valóságtól, ugyanis a Balaton turisztikai térségben

az adatokban semmilyen 30-40 százalékos visszaesés nem látszik.

Az ügynökség elnöke közölte, hogy az év első hat hónapjában elenyésző, hozzávetőleg 2 százalékos visszaesés történhetett a vendégforgalomban, amely messze elmarad a szövetség 30-40 százalékos számaitól. Meglátása szerint Flesch Tamás a megállapításaival senkit sem akart tévedésbe ejteni, csupán szervezetének olyan szűk rálátása van a szektorra, ami jelentős torzításokhoz vezet az általuk közölt számokban.

Guller Zoltán szerint aggályos és szakmaiatlan a balatoni szezonról annak kezdetén megállapításokat tenni, ugyanis valós képet a szezon végeztével lehet közölni.

Július‒augusztusra már eddig több mint 2 millió vendégéjszaka-előfoglalás látszik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) a balatoni szálláshelyeken. A turisztikai szervezet arra számít, hogy a külföldi vendégkör folyamatos visszaépülésének idei trendje a járvány előtti szinthez a nyári hónapokban is folytatódik.

Guller Zoltán szerint a Balaton térség felkereséséhez további okot adhat, hogy

a kormány az elmúlt években mintegy száz balatoni strand megújulását is támogatta.

Az MTÜ pedig az elmúlt évek fejlesztéseivel hozzájárult a Balaton négy évszakos kínálatának bővítéséhez, amellyel mérsékelték a szezonalitást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában