Interjú

2023.05.18. 20:42

Győrffy Balázs: Brüsszelben tervez demonstrálni az agrárgazdasági kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Világgazdaságnak adott interjúban beszélt az időjárás manipuláló berendezésekről, az ukrán helyzet okozta kihívásokról és felelevenítette az elmúlt tíz év legnagyobb sikereit is.

MW

Gabonát rakodnak a dél-ukrajnai, Duna-menti Izmajil kikötőjében 2023. január 26-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Kravcsenko

Dicséretes, hogy a kelet-európai országok nyomására az Európai Bizottság végül fellépett az ukrán termékek dömpingje ellen, ám ez felszíni kezelése a problémának, az agrárgazdasági kamara ezért a közeljövőben Brüsszelben tervez demonstrálni – fogalmazott a Világgazdaságnak adott interjújában Győrffy Balázs. Az idén tízéves Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az ukrán gabonabehozatali szabályozásokkal kapcsolatban érdemes néhányat visszalépni, és megvizsgálni, miként működik az uniós piac, és hogyan viszonyul ehhez az import.

Egyenlőtlen feltételek

Győrffy Balázs a lapnak kifejtette: míg a belső piacra mindenféle szankció nélkül be lehet hozni olyan termékeket, amelyek előállítása során semmilyen uniós előírást nem tartottak be, addig az itt termelő, rengeteg szabályozást betartani kénytelen gazdálkodók jókora hátrányban lesznek a külpiacon termelőkkel szemben, legyenek azok brazilok vagy ukránok. Márpedig az unió a gabonán kívül a tojás, a baromfi, a méz és minden egyéb élelmiszer esetében is korlátok nélküli behozatalt tett lehetővé.

Ráadásul – emlékeztetett – mivel az ukrán termény háborús zónából érkezik, nyomott áron kel el.

Hiszen, lássuk be, a gazdálkodók természetesen mielőbb szabadulni próbálnak ettől az árutól, nehogy hadizsákmány legyen, vagy elpusztuljon valamilyen katonai akció során

– fogalmazott.

Közölte, ők már egy éve jelezték a megfelelő helyeken, hogy ebből még komolyabb bajok lehetnek, de az uniós döntéshozók láthatóan nem kívántak reagálni a felvetésekre. Szerinte a tagállamoknak nincs joguk egyedileg fellépni ilyen esetben, s mivel a döntés közös volt, az ebből adódó terhek viselésének is közösnek kellene lenni. Annak a problémájára is felhívta a figyelmet, hogy a világpiaci áraknál mintegy 25 százalékkal nagyobb mértékben csökkentek itthon az árak, ami nem magyarázható mással, mint az ukrán dömping beérkezésével.

Tüntetésre készülnek

„Ez addig nem hatotta meg az Európai Bizottságot, míg a lengyelek el nem kezdték a gabonaszállítmányok leállítását a határnál, amihez természetesen mi is csatlakoztunk” – ismertette a helyzetet.

Azért nem tartottuk volna szerencsésnek, hogy mi lépjünk az ügyben elsőként, mert hazánk egyébként is előszeretettel van fekete bárányként feltüntetve, és félő volt, hogy e szakmai kérdést is politikai síkra viszi így a bizottság, mely testület mára sajnos nem a szerződések őreként viselkedik, hanem kőkeményen politizál

– magyarázta.

Ezzel viszont még nem oldódott meg a probléma. Győrffy Balázs világossá tette:

az agrárgazdasági kamara a közeljövőben Brüsszelben tervez demonstrálni, mivel szeretnének nyomást gyakorolni a bizottságra, hogy a behozatali tilalom időbeli hatályát legalább az év végéig kiterjessze.

„Ha nem tesszük rendbe, hogy mi az, amit erre a piacra be lehet hozni, milyen élelmiszer kerülhet az európaiak asztalára, akkor itt csak tüzet oltunk, és korrekt megoldást nem fogunk találni” – hangsúlyozta. Szerinte ugyanis a jövőben is arra van szükség, hogy az ukrán termékek legfeljebb átutazhassanak Magyarországon, ne kerüljenek forgalomba az itteni piacon.

A Világgazdaság teljes interjúja ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában