Cannes

2023.02.22. 10:06

Ipari ingatlanokkal mutatkozik be Magyarország a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán (videó)

Az ipari ingatlanok piaca, a logisztika és az iroda-, valamint a hotelfejlesztések állnak a Magyarország-Budapest-stand fókuszában a világ egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en, március 14-17. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) az MTI-vel.

A WING Liberty épülete

A több évtizedes múltú kiállításon a magyarországi fejlesztési irányok és lehetőségek sikeres bemutatása évről évre kiemelt fontosságú a működőtőke-beáramlás szempontjából - áll a közleményben.   

A Magyarország-Budapest-standot közösen alakította ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az IFK, a fő kiállítók a Liget Budapest projekt és a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. A szakmai támogató a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE. A piac meghatározó ingatlanfejlesztői - az ATENOR, a GLP, a GTC, a HelloParks (a Futureal-csoport tagja), az InfoGroup és a Wing - a legfrissebb, folyamatban lévő környezettudatos és fenntartható fejlesztéseikkel vesznek részt a nemzetközi seregszemlén. Bemutatkozik Debrecen és Szeged is.   

A standon bemutatott kormányzati fejlesztések és magánberuházások új befektetők érdeklődését kelthetik fel, erősítik Magyarország pozícióját a befektetésekért folyó globális versenyben

- írták.   

A közlemény idézi a legnagyobb magyar ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az IFK elnökét, Takács Ernőt, aki ismertette: tavaly az ingatlanbefektetési volumen a koronavírus-járvány alatti szintre esett vissza, ám a CBRE előrejelzése szerint az idén újra meghaladhatja az 1 milliárd eurót. A járvány után megindult látványos bővülési trendet megakasztotta az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró infláció, a recessziós félelmek erősödése és a monetáris szigorítások - mutatott rá. Az egyes szegmensek teljesítménye azonban nagyon eltérő volt, a logisztika és az irodapiac kifejezetten jól teljesített, és a hotelpiacon is nagy változások várhatók, így nem véletlen, hogy erre a három területre fókuszálnak a kiállításon. Van elég szabad tőke, de a befektetők még kivárnak. Az év végére várható kamatcsökkenés a világban újabb költekezést, a piac felpörgését hozhatja, a magyar piacon pedig továbbra is jelentős a növekedési potenciál - jegyezte meg az IFK elnöke.   

Rámutatott, az építőipari költségek emelkedése és a szállítási láncok további problémái ellenére nagyon jól teljesített az irodapiac, 300 ezer négyzetmétert adtak át tavaly, és ezzel a kereslet is lépés tartott. Az ipari, logisztikai piac évek óta nem látott ütemben bővül, 400 ezer négyzetméter körül volt a budapesti kínálatnövekedés 2022-ben, a kereslet pedig meghaladta az 500 ezret.   

A közlemény szerint Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a 2011-ben indult projekt a kontinens legnagyobb léptékű, sokszorosan díjnyertes kulturális tartalmú városfejlesztési programja. 

Elkészült egyebek mellett a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, megújult a Szépművészeti Múzeum, a komáromi Csillagerőd, a Millennium Háza és maga a Liget is. Az elmúlt két évben csaknem ötmillió látogató vette birtokba a felújított, modernizált intézményeket, az újonnan emelt épületeket, valamint a megújult parkrészeket. 

A folytatásban a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és az Új Nemzeti Galéria felépítésével teljes körűen megvalósul a Liget Budapest programja - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Magyar Zene Háza épülete a Városligetben
Fotós: Palkó György

A közleményben Joó István, a HIPA vezérigazgatója arról számolt be, hogy töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító tavalyi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Az idén még erősebb évre számítanak.   

Joó István közölte: a tőkeberuházások 48 százaléka keletről, míg 42 százaléka nyugatról érkezett, a magyar vállalatok által indított beruházások a volumen 10 százalékát tették ki.

Köves Béla, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. vezérigazgatója a közleményben kifejtette, a Magyarország-Budapest-standon főleg ipari ingatlanokkal mutatkozik be az ország, mert a szegmensben bőven van potenciál. Ismertette, a NIPÜF 2016-ban állami vállalatként vetette meg a lábát a piaci szereplők között az ipari ingatlanok fejlesztési piacán, ahol INPARK márkanév alatt lett ismert. Az ipari ingatlanfejlesztő cégcsoport Magyarország 17 városában, csaknem 900 hektáron van jelen, ezzel a magyarországi piac legnagyobb fejlesztési telekportfólióját mondhatja magáénak. A cégcsoport legdinamikusabb éve 2022 volt, öt helyszínen, csaknem 80 000 négyzetméter csarnokot adott át, melyek többek között az Airbus Helicopters és a Honeywell számára épültek. A korábbi években átadott számos ipari ingatlan közül az INPARK hatvani csarnokában működik a Robert Bosch legnagyobb regionális disztribúciós központja - ismertette a közlemény szerint.

A Corvin Innovation Campus épülete
Fotós: Futureal

A MIPIM a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, amelyen több mint 80 ország 2400 kiállítója vesz részt. Az idei rendezvényre több mint 20 000 szakmai látogatót várnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában