Fontos feladat

2023.02.14. 14:59

Gulyás Gergely találkozott a GVH elnökével: közös cél az infláció letörése

A kormány számít a gazdaság szereplőire és a hatóságokra az infláció csökkentésében – közölte a miniszter.

MTI

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke (j) a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Gazdasági Versenyhivatal épületében 2023. február 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A kormány azt a célt tűzte ki, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az infláció, és ebben partnerként számít a gazdasági élet szereplőire, azokra a hivatalokra és hatóságokra – köztük a Gazdasági Versenyhivatalra (GVH) –, amelyek ellenőrizni tudják az árak emelkedéséhez vezető szabálytalanságokat

– hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden sajtótájékoztatón, miután találkozott a GVH elnökével.

Gulyás Gergely kifejtette: a gazdaság szempontjából atipikus időszakot élünk, a legnagyobb leküzdendő nehézség az infláció, amely mögött elsősorban nem a magyar gazdaságban, hanem a világgazdaságban lévő okok húzódnak meg. A háború, és az arra adott szankciós válaszok miatt egekbe szöktek az energiaárak, és ez majdnem minden termék árában meglátszik.

A miniszter rendkívül fontosnak nevezte a magyarországi árazási gyakorlatot, valamint ennek vizsgálatát, amely területen a Gazdasági Versenyhivatal rendelkezik a legtöbb jogkörrel. A hivatal a lakosságot érintő fontos témában folytat gyorsított ágazati vizsgálatokat, a munka professzionális, minden befolyásolástól mentesen zajlik – húzta alá.

Rigó Csaba Balázs a Gazdasági Versenyhivatal elnöke hangsúlyozta: a hivatal független a kormánytól, de nem független a jó kormányzástól, az Országgyűlés alá rendelt állami hatóságként foglalkozniuk kell olyan problémákkal, amelyek a magyar embereket jelentősen érintik, ezek között az inflációval. Az inflációval azért foglalkoznak, hogy a piacok jól, és a magyar emberek javára működjenek – szögezte le.

Ismertetése szerint a GVH védi a magyar fogyasztókat, a jogkövető magatartásra törekvő vállalkozásokat, erre több eszközük is van. A GVH 2021 júliusában kapta meg azt a jogkört, amely alapján gyorsított ágazati vizsgálatot végezhetnek. Példaként említette, hogy a gyorsított ágazati vizsgálatban bírói engedély alapján házkutatás során juthatnak releváns adatokhoz.

Magyarországon az élelmiszerinfláció probléma. A GVH elindította január 20-án a tejipari ágazati vizsgálatot, majd később a tartós élelmiszeripar piacának vizsgálatát. Látható, hogy ezeken a területeken dezinflációs időszak kezdődött, a kiskereskedelmi szereplők versenyezni és árat csökkenteni kezdtek – mondta Rigó Csaba Balázs.

Az elnök szerint már a GVH határozott fellépésének is van visszatartó ereje, önmagában ezzel is képesek a lakosságra nehezedő inflációt mérsékelni.

Még csak a lándzsa hegyét hegyezzük, még oda sem döftünk

– fogalmazott az elnök.

Ha mindenki hatékonyabban versenyezteti a beszállítókat, az csökkenő árakhoz vezethet, így jó esély van arra, hogy 2023 végére egyszámjegyű legyen az infláció Magyarországon – mondta a GVH elnöke. Hozzátette, hogy az ágazati vizsgálatok eredményét közzéteszik, társadalmi konzultációra bocsátják.

Kérdésre válaszolva a GVH elnöke elmondta, hogy a gyorsított ágazati vizsgálatra törvény alapján 30 nap áll rendelkezésre, amely kétszer 30 nappal meghosszabbítható. A gyorsított ágazati vizsgálat befejezése függ attól is, hogy az értékláncban szereplők kérnek-e haladékot a válaszra.

Gulyás Gergely az árstop kivezetésére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, minden egyes árstop lejárta előtt a kormány időben dönt az intézkedésről.

A kormány az árstop esetében mérlegeli, nagyobb haszna van-e annak, hogy a nehéz helyzetben lévők az alapvető élelmiszerekhez olcsón hozzájussanak. Ez az előny ma még nagyobb, mint az a hátrány, amely a gazdasági versenybe való beavatkozás következménye – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában