Kiemelt ágazat

2022.09.08. 13:00

Palkovics: a járműiparban hazánk nemcsak a gyártásban, de az innovációban is élen jár majd

A kormány kiemelt figyelmet fordít a járműiparra, az ágazat ma már mintegy 25 százalékkal részesedik a magyar GDP-ből - hangsúlyozta a technológiai és ipari miniszter csütörtökön online konferencián.

Szakemberek dolgoznak az Audi győri gyárában

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Palkovics László kiemelte, a kormánynak nagy felelőssége van a fejlődés fenntartásában. Terveik szerint 

Magyarország nemcsak a gyártásban, hanem a magas szintű innovációban, új technológiák megvalósításában is élen jár majd

 - mondta, megjegyezve, hogy a járműipar korszakváltáshoz érkezett, az iparág jövője komplikált, számos kérdés vár döntésre.

A tárcavezető a 4. Nemzetközi Gépjármű- és Autóipari Mérnöki Konferencián (VAE2022) tartott előadásában az eldöntésre váró ügyek közé sorolta a hajtás, az akkumulátorok, a hibrid járművek, az üzemagyagcella, és az önvezető járművek témaköreit. 

Az ágazat jövőjét meghatározó kihívások között kiemelte a zeró kibocsátás, a fenntarthatóság, az energiaelőállítás kérdését, ahogy a fogyasztói szokások változását, a chip-, és alkatrészhiányt, a szállítási gondokat, és az energiaválságot.

Kitért arra: az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa elfogadta, hogy 2035-től nem szükségszerű kivezetni a belsőégésű motorokat, amennyiben lehetőség lesz a karbonsemleges szintetikus üzemanyagok használatára. Sikeresnek nevezte a fogyasztói szokások megváltozásával bevezetett autómegosztó szolgáltatásokat. A technológiai fejlődés a korábban vártnál lényegesen gyorsabb, az autonóm járművek már nem álmot, hanem a valóságot jelentik - mondta. 

A hajtásrendszerek változása is komoly kihívás - ami lehet például elektromos, hibrid - a jövőben szerinte nem egyetlen megoldás lesz, hanem ezek kombinációi

 - jelezte.

Kiemelte, hogy számos prémiumgyártó bővíti kapacitásait az országban, az Audi, a BMW, a Mercedes, és itt működik a legmodernebb tesztkörnyezet, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya. Európa legnagyobb akkumulátor gyártó kapacitásával Magyarország rendelkezik, ami a németnél is nagyobb - hangsúlyozta.

Kijelentette, hogy 

a magyar kormány az iparág sikerét azzal is támogatja, hogy megfelelő hátteret teremt, támogató környezetet nyújt a működéséhez. 

A beszállítók fejlette, a világ TOP20 úgynevezett TIER1 státuszú beszállítójából 15 jelen van Magyarországon. Arról is beszélt, hogy a zöldmobilitás fejlesztése zajlik, nagy hangsúlyt fektetnek az elektromos buszok elterjesztésére a közösségi közlekedésben.

A miniszter jelezte: az energiaforrások között fontos a hidrogén, dolgoznak a technológia fejlesztésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában