Kisokos

2022.08.18. 07:30

A lakáskiadás és -bérlés fontos szabályaira figyelmeztet a NAV

Az adóhatóság szerdai közleményében a kiadó ingatlanok piacának augusztus-szeptemberi csúcsszezonja előtt a hosszú távú lakáskiadás és -bérlés adózási szabályaira és egyéb részleteire hívta fel a figyelmet.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében kiemelte, évek óta ebben az időszakban keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A hosszú távú lakáskiadás egyik szabálya, hogy 

a megelőlegezett bizalom mellett érdemes írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket

 – írták.

Fontos, hogy a bérlőknek a bérbe vett lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésük, a havi lakbér kifizetését pedig érdemes dokumentálni. A legegyszerűbb, ha a bérlők átutalással fizetnek, és a közleményrovatban feltüntetik a dátumot és a "bérleti díj" megnevezést.

A lakóingatlan bérbeadása főszabály szerint áfamentes, és nem is kell a NAV-nál bejelentkeznie (adószámmal rendelkeznie), illetve áfabevallást beadnia annak a magánszemélynek, aki gazdasági tevékenységként kizárólag áfamentes lakóingatlan-bérbeadásból szerez bevételt. A lakbért, azaz a lakáskiadás bevételét a bérbeadónak dokumentálnia kell.

Arra is kitértek, hogy a bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. 

Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó.

Negyedévenként adóelőleget kell fizetni a megállapított jövedelem után (bevétel-költség/költséghányad), és a jövedelmet az éves szja-bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. 

A bérbeadásból származó jövedelem után kizárólag személyi jövedelemadót kell fizetni, az adó mértéke 15 százalék –  olvasható a NAV közleményében.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában