Aranyárban

2022.06.19. 10:20

Drága mulatság lesz a lecsó idén

Lesz elegendő zöldség a hazai boltokban, a paprika és a paradicsom azonban a tavalyinál drágábban kerülhet a kosarakba. A csaknem félezer tagot számláló Délkertész szövetkezet vezetője szerint a növekvő költségek miatt itthon és az exportpiacokon is áremelésre van szükség.

Magasabb árakkal kell számolniuk a vásárlóknak az idén, bár az idén jó termést várnak a hazai kertészek, a zöldségek minden bizonnyal drágábban kerülnek majd piacra. Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (Délkertész) elnöke szerint a múlt évvel ellentétben idén a termelőknek kedvezett az időjárás, így a belföldi termesztésű paprika- és paradicsomfélék már kora tavasszal megjelenhettek az áruházak kínálatában, a zöldségek minősége pedig a legszigorúbb elvárásoknak is megfelel – számolt be a Magyar Nemzet.

Nagypéter Sándor szerint a belföldi kínálatban várhatóan novemberig lehet majd magyar paradicsomot kapni, a paprika egész évben kitarthat.

A gazdálkodók dolgát ugyanakkor nagyban megnehezíti a nyersanyagok, az energia és főképp a munkaerő drágulása. A kertészet köztudottan jelentős kézi munkaerő-igényes ágazat, egyes becslések szerint az élőmunka akár a harminc százalékot is elérheti a termelési költségeken belül.

– Az árak emelésére nemcsak belföldön, hanem a világon mindenütt szükség van, az viszont Magyarországnak kedvez, hogy a drága szállítás miatt a spanyol és észak-afrikai behozatal visszaszorult 

– hívta fel a figyelmet a Délkertész által szervezett sajtóbeszélgetés során az elnök.

A távirati iroda tudósítása szerint jelezte: a hazai termelők élhetnek az emelkedő zöldségfogyasztásból eredő exportlehetőségekkel. A szövetkezet a térség számos országában értékesít már, és nincs kizárva, hogy a távol-keleti országokba is eljuthatnának a magyar zöldségek.

A szakember számításai szerint Európa-szerte egyre nagyobb lesz a kereslet a fehérjehelyettesítő növények iránt, ezért a zöldborsó és a csemegekukorica lehet a magyar gazdák számára az új fejlesztési irány. Ehhez viszont támogatásokra lesz szükség, mert a gabonafélék idén nagyon megdrágultak, a jó jövedelmezőség pedig háttérbe szorítja a szántóföldi zöldségféléket.

A szövetkezet elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre inkább felértékelődik a geotermális energia szerepe a zöldségtermesztésben. Az áram és a gáz drágulása miatt pedig különösen indokolt kiaknázni azt az előnyt, amit a geotermikus energia felhasználása jelenthet a belföldi gazdaságokban.

A Délkertész mint az ország legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezete csaknem félezer tagot egyesít Szentesen és térségében, de más megyékből is csatlakoztak már hozzá. Gyümölcsöt csekély arányban termesztenek, fő termékük a paprika, de számos más zöldségféle is szerepel a kínálatukban. A szövetkezet tavaly 25 ezer tonna, idén 28 ezer tonna friss terményre szerződött, paprikaféléket 108 hektáron, paradicsomféléket 34 hektáron termesztenek. Termelőik több mint kilencven százalékban üvegházas és fóliás termeléssel dolgoznak.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Rosta Tibor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában