A legolcsóbb az EU-ban

2022.04.13. 13:30

Márciusban is maradtak az alacsony rezsiárak

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) márciusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint az európai fővárosok közül továbbra is Budapesten a legolcsóbb a földgáz és második legolcsóbb az áram - közölte a hivatal szerdán.

A földgáz átlagára márciusban Budapesten 2,81 eurócent volt kilowattóránként (kWh), míg a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,41 eurócent volt kilowattóránként (kWh).

A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga januárban 25,55 eurócent volt kilowattóránként (kWh), azaz a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál - írták.

Márciusban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. Amszterdamban a januári 30,06 eurócentről 53,27 eurócentre, csaknem 77,2 százalékkal nőtt a kilowattóránkénti ár, míg Madridban 19,9 százalékkal, Prágában 5,2 százalékkal, Varsóban 1,2 százalékkal drágult a lakossági villamosenergia.

A földgáz lakossági átlagára 24 uniós tagállam fővárosában márciusban 11,64 eurócent volt kilowattóránként, ami több mint négyszerese a magyar árnak. A januári árakhoz viszonyítva Amszterdamban 41,22 százalékkal nőtt, Berlinben és Stockholmban stagnált a lakossági földgáz ára a MEKH közlése szerint.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia - és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben

 - hangsúlyozta a hivatal.

A MEKH vizsgálata a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában