elmélyülő válság

2021.10.12. 09:04

Brüsszel nem dob mentőövet a sertéstartóknak

Nagy István agrárminiszter emlékeztetett, a magyar sertéstartóknak és az Európai Unió ágazati szereplőinek soha nem látott nehézségekkel kell szembenézniük.

Nyírjákó, 2011. november 22. Koca szoptatja malacait a nyírjákói sertéstelepen. A Startmunka kistérségi mintaprogram keretében hat nyírjákói Start kártyás munkavállaló tanulja a sertéstenyésztést. A közfoglalkoztatási program első, október 20-tól december 31-ig tartó szakaszára közel 3 millió forintot kapott a település.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Több tagállammal együtt Magyarország is felszólította az Európai Bizottságot, hogy éljen a felhatalmazásával, és hozzon olyan azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága még jobban elmélyüljön – jelentette ki Nagy István az uniós agrárminiszterek tanácsülését követően.

Az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a miniszter arra emlékeztetett, hogy a hazai hústermelés több mint harmadát adó magyar sertéstartóknak és az Európai Unió ágazati szereplőinek soha nem látott nehézségekkel kell szembenézniük. Rövid idő alatt meredeken megemelkedtek az előállítás költségei a takarmányárak és az energiaköltségek. Ugyanebben az időszakban viszont az átadási árak drasztikusan csökkentek, így veszélyesen „kinyílt az olló.”

Ennek eredményeként ma már a leghatékonyabb gazdaságok számára is veszteséges a sertéstartás. Ez a helyzet pedig még rövidtávon sem tartható fenn

- tette hozzá Nagy István.

Kifejtette, az Európai Bizottság elutasította, hogy azonnali piaci védőintézkedésekre tegyen javaslatot. A segítségnyújtásra alkalmas lenne a mezőgazdasági válságokra képzett tartalék is, ezért a sertéságazat problémáinak kezelése érdekében kezdeményezték ennek a válságalapnak a felhasználását. Ebből gyorssegélyt lehetne nyújtani az ágazat szereplőinek, azonban a bizottság ennek megnyitására sem tett javaslatot.

A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne – hangsúlyozta.

A miniszter szavai szerint

Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat és azon belül a sertéstartókat.

Nagy István példaként említette, hogy 4 milliárd forinttal megemelték az idei állatjóléti támogatások keretét, emellett támogatott hitelt nyújtanak a gazdáknak, az Európában elsőként elindított krízisbiztosítási rendszer pedig elérhető már a sertéstartók számára is.

A minőségi hazai állomány állategészségügyi szintjének és versenyképességének megőrzése és javítása érdekében szigorított ellenőrzésnek vetik alá az EU belső piacáról Magyarországra érkező hízó alapanyagot – hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.

Borítókép: Koca szoptatja malacait a nyírjákói sertéstelepen 2011. november 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában