Ország-világ

2021.09.25. 10:29

Feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság Karácsonyék milliárdos villamosbeszerzési botránya miatt

Jogorvoslati eljárást kezdeményez a Közbeszerzési Hatóság a milliárdos fővárosi villamosbeszerzés ügyében.

Ahogy azt az Origo pénteken elsőként megírta, a BKV előzetes tárgyalásokat folytatott olyan villamosok beszerzéséről, amelyekre később közbeszerzési eljárást írt ki, így előnybe hozhattak egy pályázót. A beszerzés háttere, hogy Karácsony Gergely főpolgármester még júniusban elfogadta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyben használt, klíma nélküli német villamosok megvételét javasolta a fővárosnak. A főpolgármester a közgyűlést megkerülve, egy személyben döntött a német cégre kiírt közbeszerzési eljárásról.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján azt írja:

a nyár folyamán megjelent közleményekből, cikkekből az derült ki, hogy a BKV Zrt. előzetesen egyeztetéseket folytatott azokra a villamosokra vonatkozóan, melyekre aztán később közbeszerzési eljárást írt ki. Ebben azt a céget hozta előnybe, akivel korábban vélhetően már megegyezett.

A BKV Zrt. 35 darab használt, alacsonypadlós villamos beszerzése mellett döntött a korszerűtlenné vált Ganz-csuklós villamosok kiváltása érdekében. Az erről szóló közbeszerzési eljárást megindító felhívás 2021. augusztus 24-én jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

A BKV Zrt. által közzétett közlemények, valamint újságcikkek alapján kiderült, hogy a fővárosi vállalat már a közbeszerzési eljárás megkezdését megelőzően egyeztetett egy meghatározott gazdasági szereplővel – a gyanú alapján éppen a jövőbeni szállítóval – többek között a leendő villamosok műszaki paramétereiről, az utólagos klimatizálhatóság lehetséges módjáról, a beszerzés körülményeiről és szállítási ütemezésről. Ezt támasztják alá a BKV Zrt. honlapján olvasható közlemények, valamint egy közgyűlési előterjesztés is.

Az augusztusban megjelent kiírásból világosan látszik, hogy egy olyan közbeszerzési eljárást (ún. hirdetménnyel induló tárgyalásos eljárást) írt ki a közlekedési vállalat, amelyre elviekben bármelyik potenciális gazdasági szereplő jelentkezhet. Mindezek alapján azonban jól látható,

hogy ebben a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő és a leendő nyertes előzetes egyeztetése miatt a verseny tisztasága és a gazdasági szereplők esélyegyenlősége nem biztosított.

A törvény továbbá korlátozza a lehetséges gazdasági szereplők bevonását a közbeszerzési eljárás előkészítésébe az ajánlatkérő által, éppen azért, hogy azok más ajánlattevőkhöz képest ne rendelkezzenek többletinformációkkal, és hogy minden gazdasági szereplő egyforma eséllyel indulhasson az eljárásban. Ha az ajánlatkérő egy gazdasági szereplőt ilyen mértékben bevon az előkészítésbe, az az ajánlattevő a közbeszerzési eljárásban összeférhetetlenség miatt nem vehet részt

– írja a hatóság.

Mivel a beszerzésre vonatkozóan rengeteg, egyszerűen beazonosítható paraméter, konkrétum jelent meg a felhívás közzététele előtt, felmerül annak alapos gyanúja, hogy más piaci szereplők esélyei a közbeszerzési eljárásban történő eredményes részvételre rendkívül csekélyek lennének.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke a fenti körülményekre tekintettel összeférhetetlenség, a verseny tisztaságára és a gazdasági szereplők esélyegyenlőségére vonatkozó alapelvek súlyos megsértése miatt

jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, és megtette a szükséges büntetőjogi feljelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában