fejlesztés

2021.08.24. 16:25

Nagy István: kétmilliárd forintból megújult a királyréti és a kemencei erdei vasút

Új, korszerű beton keresztaljak kerültek a régi fa talpfák helyére, megújultak a peronok, a vízelvezető rendszer, valamint a pályaszakaszokon található hidak és a váltók is.

Kismaros, 2021. augusztus 24. Nagy István agrárminiszter a Királyréti Erdei Vasút Kismaros állomásán 2021. augusztus 24-én. Ezen a napon átadták a felújított Királyréti Erdei Vasutat, amelynek teljes, 10 kilométeres pályaszakaszán új, korszerû beton keresztaljak kerültek a régi fa talpfák helyére, megújultak a peronok, a vízelvezetõ rendszer, valamint a pályaszakaszokon található hidak és a váltók is. Kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból újult meg a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból megújult a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút – mondta Nagy István kedden Szokolyán.

Az agrárminiszter az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy a Királyréti Erdei Vasút teljes, 10 kilométeres pályaszakaszán új, korszerű beton keresztaljak kerültek a régi fa talpfák helyére, megújultak a peronok, a vízelvezető rendszer, valamint a pályaszakaszokon található hidak és a váltók is. Hozzátette, hogy Kismaros és Szokolya településeken a zajterhelés csökkentésére zajcsökkentő betéteket helyeztek el.

„Természeti értékeink védelme komoly feladatot ró ránk, amely környezetünk kincseinek megmutatásával kezdődik, és ebben nyújt segítséget az erdei kisvasút” – fogalmazott az agrárminiszter.

Szokolya, 2021. augusztus 24.
Felújított Rába Mk 48 típúsú dízelmozdony a Királyréti Erdei Vasút Királyrét állomása közelében az átadóünnepség napján, 2021. augusztus 24-én. A Királyréti Erdei Vasút teljes, 10 kilométeres pályaszakaszán új, korszerû beton keresztaljak kerültek a régi fa talpfák helyére, megújultak a peronok, a vízelvezetõ rendszer, valamint a pályaszakaszokon található hidak és a váltók is. Kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból újult meg a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút.
MTI/Mohai Balázs

Nagy István hangsúlyozta, hogy 2010-től a kormány tudatosan kezdte el az ökoturisztikai hálózatok fejlesztését, amelynek keretében 20 milliárd forintból megújították az erdei turizmushoz kapcsolódó infrastruktúrát.

Kitért arra, hogy a Börzsöny leglátogatottabb részén az elmúlt évtizedben látványos fejlesztések történtek: ez idő alatt épült a csóványosi kilátó, a királyréti kiránduló központ, a Toronyalja pálos emlékhely, a várhegy kilátó, valamint tanösvények, parkolóhelyek, pihenőhelyek és játszóterek.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos emlékeztetett, hogy 2010 előtt nem jutott pénz ilyen felújításokra. A kormánynak azzal kellett szembesülnie, hogy ha nem kezdi meg a kisvasutak felújítását, akkor azokat balesetveszély miatt sorra be kell zárni – mondta, hozzátéve: a kabinet az első ütemben 10 milliárd forintot, a második ütemben 12 milliárd forintot biztosított a kisvasutak renoválására.

MTI/Mohai Balázs

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy tavaly 33 százalékkal nőtt a Dunakanyarba látogató turisták száma és a növekvő létszámot növekvő lehetőségekkel ki is tudja szolgálni a térség.

Hozzátette, hogy aki a kisvasutat használja, annak fontos a környezet értékeinek a megóvása. „Ide a Börzsönybe napelemes kisvasúttal is lehet már érkezni, a Vili1 és a Vili2 is várja a látogatókat” – fűzte hozzá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!