otthonteremtési program

2021.03.12. 07:05

Megnőtt a kereslet az építőanyagokra

Megugrott a kereslet az építkezésekhez és a felújításokhoz szükséges alapanyagokra. Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke elmondta: az otthonteremtési programban visszaköszönnek javaslataik, amelyek a gazdaság fellendítése mellett a piacot is fehérítik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Virrage Images

A Magyar Nemzet pénteki számában megjelent cikk szerint évek óta nem volt ilyen sok ajánlatkérés az építőanyagokra és építési termékekre. Szarka László elmondta, hogy a felfutás hátterében az otthonteremtési program áll. A kereslet a többi között nőtt a szerkezetépítő és a hőszigetelő anyagokra, térkövekre, betonelemekre, valamint olyan épületgépészeti termékekre, amelyekkel korszerűsíteni lehet a fűtésrendszereket.

Magyarország otthonteremtési programja több területen nyújt segítséget.

A cél az, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, a fiatalok ott várhassák, nevelhessék gyermekeiket.

Ezt szolgálja az új építésű ingatlanok értékesítési áfájának öt százalékra csökkentése, illetve a teljes áfamentesség azoknak, akik új építésű ingatlant vásárolnak a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételével. További segítség, hogy a csokkal vásárolt új és használt lakás esetén illetékmentesség jár, valamint elérhető a felújítási program és a tetőtér-beépítés támogatása is. A felújítás költségeit ötven százalékban (hárommillió forintig) megtéríti az állam. Ez a pénz vissza nem térítendő támogatás, amely mellé akár hatmillió forintnyi kedvezményes felújítási kölcsön vehető igénybe – ismerteti a Magyar Nemzet.

Szarka László elmondta: több olyan intézkedés született, amelyet korábban szorgalmaztak. Ilyen például a kedvezményes újlakás-áfa, valamint a felújításokhoz járó, vissza nem térítendő támogatás. Kiemelte: ezek azontúl, hogy lendületet adhatnak az ágazatnak, fehérítik is a gazdaságot. A lakásfelújításoknál és -korszerűsítéseknél nagyon sokan nem kötnek szerződést a kivitelezővel. Így a közterheket nem fizetik be a költségvetésbe az érintettek, míg a megrendelő írásos dokumentum híján például nehezebben tud reklamálni – egy esetleg alacsonyabb összköltség mellett gyakorlatilag lemond a garanciáról. A támogatásokhoz azonban muszáj szerződést kötni, így jó irányba változhat ez a gyakorlat:

a lakásfelújítások piacán a támogatásért elvárt számlás teljesítés mind az anyagra, mind pedig a munkadíjra vonatkozik.

A felújítási részpiacon elsősorban mikro- és kisvállalkozások dolgoznak, ezek adják az ágazatban tevékenykedők mintegy 95 százalékát. A közepes és nagyobb kivitelező vállalkozások száma 170-200 társaságot jelent – tette hozzá Szarka László.

A szövetség elnöke beszélt az építőanyagok árának alakulásáról is. Januárban az inflációt követve öt-hét százalékos drágulás volt. A fuvardíjak mellett több termék alapanyag-összetevőinek ára is emelkedett. Van olyan hőszigetelő-gyártáshoz használt petrolkémiai nyersanyagtermék, amely nyolc hónap alatt 75 százalékkal lett drágább a világpiacon. Ezek a hatások Magyarországra is begyűrűznek – ismertette.

Szarka László kiemelte: a felújítások mellett az újlakás-építések még nem indultak el nagy számban, de előkészítésük megkezdődött. Kedvező esetben a második fél évtől várható ezen a területen intenzívebb felfutás. A koronavírus-járvány és a várt újranyitás időzítése, sebessége ezen a téren is bizonytalanná teszi ugyan a helyzetet, de a második fél évtől már látható lesz, hogyan alakulnak a számok – olvasható a Magyar Nemzetben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában