korszerű technológia

2021.01.27. 06:35

Drónfejlesztő cégben vásárolt tulajdont a 4ig Nyrt.

A tulajdonszerzés célja szoros szakmai együttműködés kialakítása az egyedi pilóta nélküli repülőeszközök informatikai és K+F központú fejlesztésében.

A 4iG Nyrt. adásvételi szerződést kötött az ipari, mezőgazdasági, tudományos és védelmi célú, rotormeghajtású drónok tervezésével, gyártásával foglalkozó Rotors and Cams Zrt. (RaC Zrt.) 24 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlására – közölte a 4iG az MTI-vel kedden.

A 4iG szakmai befektetőként jelenik meg a cégben, a tulajdonszerzés célja szoros szakmai együttműködés kialakítása az egyedi pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) informatikai és K+F központú fejlesztésében. A 4iG emellett a távérzékelési adatok mesterséges intelligenciával való adatfeldolgozásában, az ipar 4.0 megoldások és az informatikai képalkotás különböző területein is számos stratégiai pontot lát, melyek szinergikus növekedési lehetőséget biztosítanak a társaságok számára – közölték.

A tájékoztatás szerint a RaC a legkorszerűbb technológiai megoldások integrálásával egyedi, optimalizált multirotoros, merevszárnyú és hibrid drón-rendszerek fejlesztését, gyártását végzi, valamint drónrendszerek alkalmazásával foglalkozik. A RaC a kisméretű pilótanélküli légijármű gyártáshoz szükséges minden hatósági engedéllyel és minőségbiztosítási tanúsítással rendelkezik. A társaság főként a térképészet és térinformatika, ipari diagnosztika területén nyújt kiegészítő szolgáltatásokat. A cég által tervezett és fejlesztett multirotoros drónok polgári és védelmi, valamint tudományos célú felhasználásra is alkalmasak.

A kőbányai központú cég 17 dolgozót foglalkoztat, tavalyi árbevétele eléri a 4,3 milliárd forintot. A vállalat fejlesztési és gyártási tevékenysége során több hazai kutatóhellyel, illetve hazai és külföldi szakmai partnerrel működik együtt.

A 4iG Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, záróáruk kedden 628 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb ára 716 forint, a legalacsonyabb pedig 285,5 forint volt. A 4iG 33,5 milliárd forint konszolidált értékesítési árbevételt ért el tavaly az első háromnegyedévben, 34 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, adózott eredménye 11 százalékkal, 1,87 milliárd forintra nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában